Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Davor Dragičević mora platiti Miloradu Dodiku 1.500 KM

Osnovni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se djelomično usvaja tužba Milorada Dodika za klevetu protiv Davora Dragičevića i Milana Ćulibrka, urednika beogradskog tjednika NIN.

Davor, otac ubijenog Davida Dragičevića, najavio je žalbu na ovu presudu.

Dragičević najavio žalbu

U obrazloženju presude Osnovnog suda u Banjoj Luci, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi se da je sporno izražavanje Davora Dragičevića, u intervjuu koji je 2019. godine dao beogradskom NIN-u, “prešlo granicu iznošenja njegovog mišljenja u vezi okolnosti ubojstva njegovog sina formiranog na osnovu raspoloživih podataka tijekom istrage i u svjetlu njegovog nezadovoljstva radom nadležnih organa”.

Milorad Dodik je Dragičevića i Ćulibrka tužio zbog teksta “U Davidovo ubojstvo umiješani policija i Dodik”. Dodik je tužbom zahtijevao nadoknadu nematerijalne štete od 6.000 KM.

Sud nije u potpunosti prihvatio zahtjev tužbe. Presudio je da su Dragičević i Ćulibrk solidarno dužni da Dodiku isplate 1.500 maraka, te troškove suđenja, prenosi HMS.

Dragičević je za BIRN BiH rekao da ovakvu presudu ne prihvata. Tvrdi da je “jasno da Sud nije smio da u potpunosti odbaci Dodikovu tužbu pa je donio ovakvo djelomično rješenje”.

Dragičevićev odvjetnik Dragan Tolimir kazao je da je čudno da je Sud troškove postupka dodijelio optuženima iako je tužitelj, Dodik, uspio “dobiti samo 25 posto onoga što je tražio presudom”.

On je potvrdio da će u ime Dragičevića izjaviti žalbu na presudu.

Sud je, istom presudom, odbio tužbeni zahtjev Dodika protiv drugooptuženog “Ringier Serbia d.o.o. Beograd – Stari Grad”, odnosno protiv izdavača lista NIN.

Njima je Milorad Dodik, presudom, obavezan nadoknaditi troškove postupka od 1.840 maraka.

Počelo novo suđenje

Advokat Goran Bubić, koji zastupa Dodika, rekao je za BIRN BiH da će se žaliti na presudu Osnovnog suda.

“Ja ću predložiti žalbu, ali moram vidjeti sa strankom. Nemam još izjašnjenje stranke”, kazao je on.

Danas je na Osnovnom sudu u Banjoj Luci počelo ročište po tužbi Dragičevića protiv Ministarstva unutarnjih poslova RS zbog kontinuirane diskriminacije.

Isto je u odvojenom postupku učinila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

Ranije su pravomoćnu presudu u svoju korist, nakon tužbe protiv MUP-a RS-a, po istom osnovu dobile aktivistkinje grupe Pravda za Davida Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ.

Raport.ba