Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Decembarski računi za grijanje bit će umanjeni. Cijana grijana trebala biti manje naredna tri mjeseca

Vlada Kantona Sarajevo je naložila Toplanama da se smanje decembarski računi za grijanje korisnicima centralnog grijanja.

Računi će biti manji za devet posto.

Kako se navodi, sredstva će građanima biti refundirana na način da će im za navedeni iznos od 9 posto biti umanjeni januarski računi za grijanje.

“Ovoj odluci prethodila je inicijativa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare. On je na posljednjoj sjednici ovog kantonalnog zakonodavnog tijela zatražio da se na osnovu podataka o utrošku prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije u decembru i evidentnih odstupanja od planiranih utrošenih sredstava KJKP “Toplane”, izvrši umanjenje računa usluga centralnog grijanja za građane za navedeni mjesec”, navode iz Vlade KS.

Kako je obrazloženo, tokom decembra 2022. godine, dnevne temperature su bile iznad prosjeka, što je rezultiralo manjim utroškom svih energenata.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa KJKP “Toplane”, usaglasilo ovaj modalitet umanjenja iznosa na računima za domaćinstva.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović najavio je također da Neovisno tijelo Vlade KS priprema zaseban prijedlog korekcije cijena grijanja za sve korisnike usluga “Toplana”, za period 01.01. do 31.03.2023. godine, zbog smanjenja cijene prirodnog gasa.

Time bi Vlada iskoristila to što su cijene plina pale, o čemu je Energoinvest već obavijestio javnost.

Raport.ba