Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dekan Katoličke bogoslovije jedini nije potpisao izvještaj o Sebijinom školovanju. Pitali smo ga zašto

Senat Univerziteta u Sarajevu jučer je usvojio analizi Komisije koja je prikupljaja dokumentaciju o školovanju Sebije Izetbegović.

Komisija je, nakon detaljno obavljenog posla i nakon što je utvrđeno da Sebija Izetbegović nema diplomu magistra, Senatu predložila da joj se oduzme zvanje.

I Senat je to usvojio dominantno većinom glasova.

Kao što je poznato, Komisija UNSA imala je devet članova i samo jedan od njih nije htio potpisati izvještaj – dekan Katoličke bogoslovije Darko Tomašević.

Inače, Tomašević je jučer iz nekog razloga bio prilično nervozan pa je prozivao medije da su prevelik pritisak stavili na Komisiju i njen izvještaj.

Na sjednici Senata Tomašević je bio jedan od šest suzdržanih u glasanju na sjednici Senata, ali više čudi zašto je bio jedan od devet koji je protiv analize.

Rekotor Rifat Škrijelj nakon sjednice Senata objasnio je da Tomašević nije potpisao analizu Komisije ‘iz moralnih razloga’.

Tomaševića smo pozvali na Raport i pitali ga šta su to moralni razlozi.

“Što se tiče komisije, moj stav je poznat. Svi mediji su imali uvid u moje obrazloženje. Nešto drugo dodavati nema potrebe. To je sad pase, nije imalo neku preveliku težinu. Težinu ima odluka Senata”, naveo je Tomašević.

No, šta je moralna dilema ako je rektor kazao da je Senat bio dužan postupati po zakonu i to je na kraju učinio?

“Ja sam u izvještaju koji je dostavljen senatorima to naveo gdje sam vidio ili smatrao da imam moralnu sumnju, da postoji neka mogućnost da je eventualno bilo propusta što se tiče same procedura od ranije, na Medicinskom fakultetu”, kaže Tomašević za Raport.

Inače, u obrazloženju o kojem Tomašević priča, on je naveo da se ne slaže s tim da se Izetbegović oduzmu akademska zvanja.

Obrazložio je to time da nema moralne sigurnosti da se tako nešto treba napraviti. Tomašević predlaže da se prije oduzimanja zvanja, provjere prakse sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta u Zagrebu o vođenju evidencije ispita i priznavanje položenih ispita sa drugog fakulteta.

Dekan Darko Tomašević dalje za Raport kaže da njegovo mišljenje ustvari ne znači ništa.

“Senat je taj koji donosi odluku. Uglavnom su mediji potencirali mišljenje Komisije. Komisija je imala devet članova. I mišljenje te Komisije nije obavezujuće za Senat. Vi mediji ste potencirali mišljenje Komisije ili moje”, ističe on.

Na kraju kaže kako je Senat usvojio zaključak kojim se nalaže fakultetima da pogledaju svoju dokumentaciju i kako je čuvaju te da se utvrdi da li ima propusta.

Raport.ba