Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Delegacija EU zvaničnicima u RS-u: Ne stvarajte okruženje straha za novinare

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, su izuzetno zabrinjavajući. Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji, navedeno je u reakciji Delegacije EU u BiH.

Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere.

“Također očekujemo od vlasti RS-a da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti. Nadalje, od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare.

Sloboda izražavanja i medija su temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja”, poručuju iz Delegacije.

Kako dalje navode, garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

“Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima”, poručili su.

Podsjetimo, reakcija Delegacije EU dolazi nakon skandalozne izjave Milorada Dodika da su novinari sami sebi oštetili automobile.

– Postoje indicije da su oni novinari čiji su automobili oštećeni, sami to inscenirali. Republika Srpska je demokratsko društvo. Osuđujem napad i nemam namjeru da polemišem. Pozivam policiju da radi svoj posao, rekao je Milorad Dodik na pres konferenciji vladajuće koalicije u RS-u.

Vijest Delegacija EU zvaničnicima u RS-u: Ne stvarajte okruženje straha za novinare se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus