Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Denis Bećirović poklopio Dodika: Miješa se u stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi FENA.

Dodik je želio “uskladiti stavove” vezano za učešće države BiH na Samitu EU-zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Bećirović je istakao da je BiH je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Naglasio je da predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike BiH.

Također, naveo je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države BiH. O tome odlučuju nadležni organi države BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države BiH.

Gospodin Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu. Besmisleno je uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani”, naveo je Denis Bećirović. 

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan. Usaglasilo se u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

Raport.ba