Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Republike Hrvatske Ivanom Sabolićem

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao sa ambasadorom Republike Hrvatske Ivanom Sabolićem konstatovali su da se institucionalna saradnja ostvaruje u različitim oblastima između dvije države. Član PBiH Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju i suverenoj jednakosti. Te je naglasio da Bosna i Hercegovina želi jačati ekonomske veze dvije države.

Ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić izjavio je da je Hrvatska zainteresovana za evropski put Bosne i Hercegovine. I da se premijer Andrej Plenković zalagao za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH.

Tokom razgovora sa Sabolićem istaknuto je da se Hrvatska nalazi u samom vrhu ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine po vrijednostima ostvarene razmjene u oba smjera. Bilateralna razmjena je značajno izbalansirana. Te je posljednjih godina trgovinski deficit minimalan. I to u odnosu na druge trgovinske partnere.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja izgradnja IAP-Jonsko-jadranskog gasovoda. I njegovog prolaska preko teritorije naše zemlje. Čime bi se ne samo osiguralo alternativno snabdijevanje. Već i opskrba ovim energentom značajnog dijela BiH. Kao i značajna sredstava od naplate tranzita gasa.

Raport.ba