Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Derek Chollet dolazi na Balkan, zaobilazi Sarajevo. Ide u Skoplje, Prištinu i Beograd

Viši savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet boravit će 11. januara u Skoplju i Prištini, a dan poslije i u Beogradu.

Radi se o posjeti koja je otkazana nedavno zbog zaraženosti Cholleta koronom.

Posjeta treba biti posvećana miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu, saopćio je State Department.

Međutim, u novom spisu lokacija nema Sarajeva. Glavni grad BiH bio je planiran u kalandaru Cholleta. Zašto je ‘preskočeno’ nije poznato.

Chollet će u Skoplje s makedonskim čelnicima razgovarati o nizu pitanja, uključujući energiju, privredu i borbu protiv korupcije, prenosi RSE.

Tokom posjete Prištini, on će s predstavnicima Vlade Kosova, ali i drugim političkim liderima i civilnim društvom razgovarati “o naporima SAD da pomogne u unapređenju euroatlantskih integracija Kosova”, kao i o dijalogu koji vodi EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, “usredotočenih na uzajamno priznavanje”.

Derek Chollet će u Beogradu razgovarati o energetskoj sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji . TEma će biti i napradak Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopćenju se dodaje da će Chollet razgovarati i o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i sigurnosti i njezinom kontinuiranom angažiranju u dijalogu koji vodi EU s ciljem normalizacije odnosa sa Prištinom.

Posjeta Cholleta regiji trajat će od 11. do 13. januara.

Raport.ba