Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

DF-om Milan Dunović problematizirao sigurnosne provjere. Nije im smetalo što SDA-ov Cikotić to nema

Sigurnosne provjere novih ministara bile su tema prilikom rasprava o novom sazivu Vijeća ministara. Zastupnik DF-a Milan Dunović danas je na sjednici Predstavničkog doma zbog toga problematizirao imenovanje.

Milan Dunović, koji će prema svemu sudeći biti opozicioni zastupnik, kazao je da nema uslova za imenovanje novih ministara. Razlog je što se ne zna da li su prošli provjere za pristup tajnim podacima.

Za Dunovića je to ključni momenata jer mi nije jasno da li su sigurnosne provjere uopće vršene i zašto nema te informacije.

Svakako, ukoliko se to nije desilo, posebno za ministre sigurnosti i odbrene, radi se o svojevrsnom skandalu.

Sigurnosne provjere nije prošao Cikotić

No, zanimljivo je da to Dunoviću kao ni DF-u nije smetalo dok su oni bili vlast.

Primjer je ministar sigurnosti Selmo Cikotić. On, prema saznanjima Raporta, nikad nije ni zatražio tu provjeru niti ima pristup svim tajnim podacima. To uglavnom obavlja preko pomoćnika.

Cikotić, kasnije i da je htio ne bi mogao dobiti tu dozvolu, jer se protiv njega vodi proces u aferi ‘Skaut’.

Znači, tokom svog mandata Cikotić nije imao sigurnosnu provjeru i kao ministar sigurnosti nije imao pristup osjetljivim podacima. Bar zvanično. Posebno je to skandalozno zbog pozicije koju je obavljao.

Dakle, to što Cikotić, s kojim je u Vijeću ministara sjedio i DF-om Sifet Podžić, nije imao sigurnosnu provjeru, nije bio problem.

Raport.ba