Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

DF traži smjenu Mirjane Marinković Lepić zbog izjava o reisu Kavazoviću

Klub zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli su zahtjev za smjenu predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić i to sve zbog reisa Huseina ef. Kavazovića.

Naime, kako su naveli u svom zahtjevu traže smjenu Mirjane Marinković Lepić radi govora mrženje i širenja kako oni navode vjerske netrpeljivosti, kao i grubog narušavanja principa sekularizma. I to sve zbog navodnog verbalnog napada na poglavara Islamske vjerske zajednice reisa Huseina ef. Kavazovića.

“Dana 8. marta 2023. godine Marinković Lepić, u funkciji predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, odnosno prve osobe ustavotvorne i zakonodavne vlasti Federacije BiH, zanemarujući princip sekularizma kao načela ustavne prirode, u javnom nastupu, sa očiglednim ciljem diskreditacije, svojevrsne direktne prijetnje i neprihvatljivog pritiska na najviše funkcionere Islamske vjerske zajednice u pogledu uživanja njihovih prava i sloboda, iznijela je sljedeće vrlo sporne i neprihvatljive stavove o poglavaru Islamske vjerske zajednice: ,,Pustite da institucije rade svoj posao, nemojte pozivati na oružanu borbu. Pazite, vjerski službenik poziva na oružanu borbu, to je jednakontradiktomost.”, naveli su.

Potom su dodali:

“Imajući u vidu navedeno, smatramo da institucije sistema u demokratskom društvu ne smiju tolerisati napade na poglavare i vjerske službenike bilo koje vjerske zajednice”, navedeno je.

Raport.ba