Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Direktor APIK-a: Želimo snažno partnerstvo sa tužilaštvima u BiH

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Bosne i Hercegovine (BiH) želi uspostaviti snažno partnerstvo i unaprijediti saradnju sa kontakt tačkama u tužilaštvima širom BiH, istaknuto je na okruglom stolu koji je održan danas u Vitezu.

Organizaciju ovog okruglog stola, na kojem su učestvovali predstavnici APIK-a i tužilaštava u BiH, podržala je Misija USAID-a u BiH kroz projekt Pravosuđe protiv korupcije.

„Jedna od nadležnosti APIK-a jeste da prima prijave sa indicijama koruptivnog ponašanja i da takve prijave prosljeđuje tužilaštvima. Mi smo u obavezi da prijavitelje potencijalne korupcije, obavijestimo o ishodima tih prijava. Upravo iz tog razloga, saradnja APIK-a i tužilaštava u BiH mora biti kontinuirana, mi ne smijemo dozvoliti nikakve šumove u komunikaciji“, rekao je Elvis Kondžić, direktor APIK-a na ovom okruglom stolu.

Učesnici okruglog stola složili su se kako je neophodno olakšati prijavljivanje potencijalne korupcije. Jedan od načina je da se unaprijedi jedinstveni obrazac za prijavu korupcije APIK-a, dostupan na web stranici ove institucije, te da se pripreme i adekvatne upute za popunjavanje tog obrasca.

„Izuzetno nam je drago da smo bili u mogućnosti da podržimo inicijativu APIK-a koja za cilj ima unapređenje saradnje sa tužilaštvima u BiH. Nadamo se kako će sve što je dogovoreno danas doprinijeti uspostavljanju trajne i dobre komunikacije između APIK-a i tužilaštava. Mi smo tu da podržimo naša partnerska tužilaštva na putu borbe protiv korupcije“, rekla je Biljana Potparić-Lipa, direktorica USAID-ovog projekta Pravosuđe protiv korupcije u BiH.

Projekt Pravosuđe protiv korupcije u BiH je petogodišnja inicijativa Misije USAID-a u BiH, čiji je cilj jačanje kapaciteta pravosuđa za učinkovito gonjenje počinilaca u predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala visokog nivoa, kao i prevencija korupcije u pravosudnim institucijama i jačanje njihovog integriteta.

Predviđeno trajanje ovog projekta je do septembra 2024. godine.

Vijest Direktor APIK-a: Želimo snažno partnerstvo sa tužilaštvima u BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus