Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dobra vijest za sve koji primaju platu iz budžeta Kantona Sarajevo

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i sindikata koji zastupaju uposlenike koji plaću primaju iz budžeta KS danas su u nastavku pregovora postigli su sporazum o isplati dodatka na plaću za 2023. godinu, a koji će biti potpisan 23. februara 2023.godine.

Sporazum će biti realiziran tako da će nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta svim uposlenicima koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta, biti obračunat i mjesečni dodatak u neto iznosu od 100 KM. Dogovoreno je i da će za mjesece do usvajanja budžeta taj dodatak biti isplaćen retroaktivno.

– Vlada je odabrala ovaj mehanizam kao svojevrsnu interventnu mjeru zbog udara inflacije kako bi se osiguralo linearno uvećanje za sve zaposlene, objasnila je vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić.

Izrazivši zadovoljstvo što je postignut dogovor između Vlade i sindikata, dodala je da se iznos koji je potreban za isplatu dodatka uklapa u iznos povećanja budžeta koji je planiran Nacrtom.

Skupština KS je 08. februara 2023. godine usvojila Nacrt budžeta KS za 2023. godinu u iznosu od 1.193.051.352 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 20 dana, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Vijest Dobra vijest za sve koji primaju platu iz budžeta Kantona Sarajevo se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus