Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodijeljena priznanja Rektorske konferencije. Među dobitnicima i prof. Ajanović

Sjednica Rektorskog zbora/Rektorske konferencije BiH održana je na Univerzitetu u Banja Luci pod presjedanjem rektora prof. dr. Radoslava Gajanina. Nakon redovne sjednice, povodom Dana Rektorskog zbora/Rektorske konferencije BiH dodijeljene su Plakete zaslužnim i istaknutim naučnicima u BiH koji su dali značajan doprinos razvoju visokog obrazovanja. Dobitnici su prof. dr. Muhamed Ajanović, prof. dr. Ivo Čolak, prof. dr. Stevo Pašalić, prof. dr. Drago Branković, prof. dr. Vildana Pečenković, prof. dr. Damir Zaklan iprof. dr. Larisa Velić.

Profesor Ajanović bio je prijedlog Univerziteta u Sarajevu. Pomenuto priznanje dodjeljuje se za izuzetan doprinos razvoju univerziteta kroz istaknuti rad na naučnom, nastavnom i stručnom polju, te širenje ugleda univerziteta Bosne i Hercegovine u svijetu.

Rektorski zbor/konferencija BiH razmatrao je stanje o nepriznavanju visokoškolskih diploma u Hrvatskoj i Sloveniji, a koje su stečene na javnim univerzitetima u BiH. Zaključeno je da će Rektorski zbor/konferencija BiH intenzivirati razgovore u pravcu rješavanja trenutnog problema. Na sjednici je na prijedlog rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića jednoglasno u Banjaluci usvojena službena definicija antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

Raport.ba