Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik bijesan objasnio što nije došao u Mostar, bljuje vatru na Konakovića. Napisao je ‘kilometarski’ status

Milorad Dodik oglasio se o svom nedolasku u Mostar gdje je trebao biti gost na otvaranju Gospodarskog sajma.

Špekuliralo se da Dodik nije došao zbog visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sad je to potvrdio.

“Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno.

Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Christianom Schmidtom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana”, naveo je Dodik.

Мостарски сајам има велики значај и увијек сам цијенио труд, као и лични интегритет, који у овај догађај годинама улаже Драган Човић. И то ништа није спорно.Међутим, када сам видио да треба да сједим за столом с Кристијаном Шмитом, онда нисам хтио да кварим идилу о којој…— Милорад Додик (@MiloradDodik) May 2, 2023

Kazao je da Konaković priča o dogovoru, a da onda radi bez dogovora.

“Sve drugo je izvan tog – uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savjetu Evrope o takozvanom Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH.

To nije dogovor, već kršenje dogovora. Priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku”, naveo je Dodik.

Nastavio je o Konakoviću.

“Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas.

Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima “trojke” rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Vijeća ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti”, istakao je Dodik.

Kaže da je priča o južnoj konekciji, samo novo uslovljavanje.

“Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Savjeta ministra. Što se tiče zakona o spoljnim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara. Konaković spominje i zakon o VSTV, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta”, pitao je Konaković.

Na kraju, kaže, očito je da je Konaković dogovorio s HDZ-om Izborni zakon.

“Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo”, zaključio je Dodik.

Raport.ba