Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik dobio mogućnost blokade procesa: Imat će četvrtog delegata u Domu naroda BiH

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izabrali su kandidate za Dom naroda BiH. Naime, na današnjoj sjednici NSRS je odlučeno da će od pet delegata u srpskom klubu SNSD će imati četiri, a SDS jednog. Dakle, Dodik će i zvanično imati četvrtog delegata u Domu naroda BiH.

Dakle, iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević, Nikola Špirić. Dok je iz SDS-a izabran Želimir Nešković.

Glasanju su pristupili svih 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Time, je Dodik ima i četvrtog delegata u Domu naroda BiH

Ovakvim glasanjem Milorad Dodik je dobio kontrolni paket u Domu naroda na još četiri godine. Međutim, ono ošto najviše brine građane što je Dodik ovim dobio mogućnost blokade procesa.

Na sjednici je njih 53 ukupno glasalo za SNSD-ove liste. Dok je 16 za SDS. Potom, 11 za PDP i dva za SDP-ovog Vojina Mijatovića.

Iz SNSD-a je Snježana Novaković Bursać dobila 12 glasova, Nikola Špirić 13, Sredoje Nović 14, Radovan Kovačević 14. SDS-ov Želimir Nešković ima 16, PDP-ov Nenad Vuković 11.

Podsjetimo, SNSD u NSRS-u ima 53 poslanika. Dok, opozicija u RS-u 25, a Pokret za državu pet (SDP 2, SDA 1, DF1, Bh. zeleni 1).

Podsjetimo, o ovome je jutros govorio i lider SDP-a, Nermin Nikšić.

“Prije nego se obavi glasanje želim reći kako se nadam da će svi koji su dali svoju riječ tako i postupiti. Želim zahvaliti našim zastupnicima Andrei i Saletu. Te potpredsjedniku SDP-a Vojinu što su prešli preko svih uvreda, moralisanja i pridika onih koji bi da raspolažu s njihovim glasovima. Iako ništa nisu uradili da im na bilo koji način pomognu u kampanji. Naprotiv”, kazao je Nikšić.

Raport.ba