Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik: Došlo je vrijeme da se stane ukraj specijalnom ratu protiv RS

Predsjednik RS Milorad Dodik nastavio je braniti dva zakona koja planira uvesti u RS.

To su zakoni kojima se kriminalizira kleveta i kojima se kao ‘strani agenti’ označavaju pojedinci i organizacije koje se finansiraju iz inostranstva.

Dodik tvrdi da slijedi evropsko zakonodavstvo i zakonodavstvo SAD i ne vidi ništa sporno.

“Otkako je Republika Srpska obznanila namjeru da pravno uredi svoj javni društveno-politički i medijski prostor, u skladu sa legitimnim ciljevima i prema važećim međunarodnim pravnim standardima, pokrenuta je brutalna kampanja od domaćih i stranih dušebrižnika.

Ta brutalna kampanja pokrenuta je i traje kako bi se Republika Srpska spriječila da ostvari zaštitu svog unutrašnjeg suvereniteta, svog unutrašnjeg društveno-političkog života i građana od jezika mržnje i lažnih vijesti koje imaju kapacitet da stvore haos u unutrašnjem društvenom životu, unesu nemir i stvore nesigurnost svakog građanina Republike Srpske”, navodi Dodik.

Kaže da su upravo to bili ‘mehanizmi raznih svjetskih centara moći za pokušaje uticaja na društveno-politički, ekonomski i svaki drugi život u Republici Srpskoj, pokušaje njenog obesmišljavanja i stvaranja nepovjerenja građana u dugoročnost i održivost Republike Srpske’.

“Naime, ta njihova strategija nastoji da stvori pretpostavke za centralizaciju i upravljanje Republikom Srpskom izvana, jer ukoliko RS nije u stanju da uredi vlastiti društveno-politički život, onda se on mora uređivati iz nekog drugog centra van nje (u ovom slučaju Sarajeva i nekih stranih ambasada koje tamo imaju sjedište).

Zbog toga dugi niz godina postoje konstantna nastojanja da se na ovaj način kod građana Republike Srpske stvori crna slika o Republici Srpskoj, a na osnovu laži, kleveta, obmana i slično, sve kako bi se diskreditovale njene institucije, njeni legitimno i legalno izabrani predstavnici, te da bi se prikazala kao potpuno neuređeno društvo koje, kao takvo, ne može samostalno da postoji”, kaže Dodik u svojoj ‘kolumni’.

I zato, kad su prepoznali šta se dešava, RS je shvatila da je došlo vrijeme ‘da se stane u kraj ovim oružjima specijalnog rata protiv nje’.

“Da, lažne vijesti i govor mržnje u javnom prostoru su i u obavještajnoj teoriji i praksi upravo to, oružja specijalnog rata, kojima se utiče na društvenu klimu u određenoj targetiranoj društvenoj zajednici.

Najavama zakona o kriminalizaciji klevete, sprečavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje, Republika Srpska je ustvari samo slijedila postojeće evropske standarde u ovoj oblasti, ničim ne narušavajući nijedno pravo ili slobodu svojih građana”, ističe Dodik.

Kaže da takve zakone gušenjem slobada smatraju oni koji bi da utiču na RS.

“Onima koji žele sa strane da utiču na društveno-politički život Republike Srpske, da je obesmišljavaju, da oni, a ne građani Republike Srpske, određuju ko će da bude njihov predstavnik ili da oni, a ne vlasti Republike Srpske, određuju šta je za Republiku Srpsku bitno, kakve će zakone usvajati te u kojem će pravcu voditi svoju politiku, ovo predstavlja ozbiljnu prepreku u procesu obesmišljavnja Republike Srpske.

To predstavlja prepreku u vođenju specijalnog rata protiv nje, prepreku u pokušajima upravljanja Republikom Srpskom preko daljinskog upravljača iz nekog centra moći, koji nije iz Republike Srpske i kojeg ne biraju građani Republike Srpske a koji prema Republici Srpskoj imaju loše namjere”, smatra Dodik.

Obrušio se i na američkog ambasadora Michaela Murphyja koji je kritizirao zakon o stranim agentima tvrdeći da on nije ni nalik na onaj američki.

“Postavlja se pitanje, otkud američkom ambasadoru argument za takvu tvrdnju. Kako američki ambasador Muprhy uopšte poredi američki zakon sa zakonom Republike Srpske koji još ne postoji ni u formi nacrta, nego samo postoji najava da će biti prepisani američki zakon?

Ako ambasador Muprhy nema s čim da poredi taj američki zakon u RS onda je logično pitanje: Da li to američki ambasador u BiH Muprhy ustvari onda tvrdi da je američki zakon o registraciji stranih agenta /FARA/ nedemokratski?”, ističe Dodik.

Onda nastavlja:

“S druge strane, ako je američki zakon demokratski zakon, zašto ga Republika Srpska ne bi mogla prosto prepisati?

To su dva pitanja za američkog ambasadora koja će vjerovatno ostati bez odgovora, umjesto kojih će američki ambasador nasumice izbacivati paušalne tvrdnje u svom već poznatom maniru površnosti i tendencioznosti prema Republici Srpskoj i njenim legitimnim predstavnicima izabranim od građana Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

Raport.ba