Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik ipak dao saglasnost za Bećirovićeve ambasadore, objasnio je i zašto

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji, sudeći po ovoj izjavi, ima apsolutnu kontrolu nad članicom Predsjedništva Željkom Cvijanović, objavio je da pristaje na imenovanje ambasadora koje je predložio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

“Bošnjaci u kontinuitetu zloupotrebljavaju vanjsku politiku BiH i diplomatsko-konzularnu mrežu. Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo da damo saglasnost na imenovanja svih”, naveo je Dodik na Twitteru.

Naveo je da i dalje ne postoji povjerenje u ambasadore za koje daje saglasnost.

“I dalje ne postoji povjerenje u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu BiH te im zato nećemo stajati na putu. Ponekad mi Denis Bećirović svojim glupostima skreće pažnju na sebe, ali čini mi se da i on uspješno radi na ostvarenju političkih ciljeva Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Bećirović je predložio listu od 14 ambasadora: Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, Haris Bašić predložen je za ambasadora u Vijeću Evrope, Osman Topčagić predložen je za ambasadora u Velikoj Britaniji, Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji, Damir Arnaut kandidat je za ambasadora u Njemačkoj, Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji sa sjedištem u New Delhiju, Sabit Subašić za novog ambasadora u Egiptu, Nijaz Čardaklija kandidat je za ambasadora u Iranu, Elma Kovačević-Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori, Amira Arifović-Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, Anesa Kundurović za ambasadoricu u Danskoj, Emin Čohodarević kandidat je za ambasadora u Pakistanu, Nusret Čančar predložen je za ambasadora u Kuvajtu i Armin Limo za ambasadora u Indoneziji.

Vijest Dodik ipak dao saglasnost za Bećirovićeve ambasadore, objasnio je i zašto se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus