Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik je krenuo u nešto što je Izetbegović samo najavljivao. Oni su sijamski blizanci sa zajedničkim mozgom

Naredba koju je jučer Milorad Dodik, putem društvenih mreža, uputio prema Vladi RS, ustvari je samo konkretizacija nečega što je Bakir Izetbegović nedavno najavljivao.

Montirana hajka koju je Dodik pokrenuo protiv Face TV-a i Senada Hadžifejzovića ustvari mu je bio samo dobar povod za nametanje nečega što priliči rigidnim diktatorskim režimima.

Kako je najavio, Dodik je tražio da se napiše zakon po uzusima režima, koji je faktički on 1/1. Njime bi on odlučivao šta je lažna vijest, a šta govor mržnje.

Dodik zakoračio u sferu u kojoj su već dugo Lukašenko i Erdogan

Dodik i njegovi pravni savjetnici u svemu u potpunosti ignoriraju postojanje državnog zakona o zaštiti od klevete. Jer to ih ni ne zanima.

Time Dodik ulazi u sferu u koju su već davno zakoračili tipovi poput Lukašenka, Kim Jong Una, Erdogana i ostalih afričkih diktotora.

I do sada su on i njegovi poslušnici odlučno gazili i gasili medije koji nikako da se saviju pod žilavom šipkom njegovog shvatanja stvari. U suštini, sve što nije ATV ili RTRS proživjelo je određeni linč, a preostalo je svega nekoliko medija koji prkose režimu. I baš za takve, Dodik smišlja novi zakon.

Ali ne samo za njih.

Konkretno, da recimo postoji zakon za kojim Dodik trenutno žudi, Hadžifejzoviću bi bilo presuđeno u odsustvu te bi prvom prilikom kada bi prešao nevidljivu entitetsku liniju razdvanjana bio uhapšen.

No, kao i u mnogo čemu, Milorad Dodik ispred je svog političkog partnera Bakira Izetbegovića.

Ono što Dodik već provodi, Izetbegović je u jednom intervjuu na svojoj omiljenoj televiziji Hayatu najavljivao. Ali, još nije smogao snage za naredni korak.

Izetbegović je tad kukao kako mediji pišu šta hoće, a da je institucija tužbe postala besmislena jer procesi dugo traju. Zato je potrebno pooštriti zakone i nekako ubrzati procese kako bi on lakše tužio i manje čekao presude.

I sam Izetbegović ima nekoliko omiljenih televizija i medija, sve drugo je antidržavno i upereno protiv Bošnjaka.

Sijamski politički blizanci

To da su Dodik i Izetbegović na iston fonu nimalo ne treba da čudi.

U svom fantastičnom romanu ‘Kontraendorfin’, Svetislav Basara stvara jednu filozofsku raspravu koja može savršeno opisati i njih dvojicu:

Izetbegović i Dodik su dvojajčani sijamski blizanci nerazdvojivo i inoperabilno spojeni ligamentima patološke omraze.

To su Dioskuri sa zajedničkim mozgom i probavnim traktom, sa razdvojenim polnim organima. Ja bih još dodao ovo: koji na isti način penetriraju u narod za koji kažu da predstavljaju!

Raport.ba