Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik kritikovao Petritscha: Žao mi je što njegova sjećanja na RS nisu traumatičnija nego što jesu

Milorad Dodik, predsjednik RS u izjavi za Srnu žestoko je kritikovao Wolfganga Petritscha nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini napravio paralelu između RS i Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dodik kritikova Petritscha

Naime, povodom Petritscheve izjave da su svi za to da Zajednica srpskih opština na Kosovu bude udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast i da ne bi trebalo da ZSO bude kao Republika Srpska sa kojom Zapad ima “loše iskustvo”, Dodik je rekao da RS ima užasno iskustvo sa Petritschem.

Prema Dodikovim tvrdnjama, Petrisch je neko ko je prije, ali i sada “u funkciji poništavanja srpskih nacionalnih interesa”.

“Žao mi je što njegova sjećanja na Republiku Srpsku nisu traumatičnija od ovih koje opisuje, jer takav međunarodni nasilnik nije bolje ni zaslužio. Sugerisanje kom taboru bi trebalo da se povinuje Srbija i region Balkana je refleks kolonijalnog upravnika koji ovaj region i pristup njemu vidi kroz ono šta je radio u BiH kao visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

Pravno nasilje

Dodik je istakao da je Petritsch “pionir ozbiljne devastacije Dejtonskog sporazuma”, kršenja Ustava BiH i ozbiljnog pravnog nasilja zbog koga će jednom odgovarati.

“Kršenje međunarodnih sporazuma je krivično djelo i prestupnici poput njega ne bi trebalo da drže lekcije bilo kome. Što se tiče ZSO, to sigurno nije udruženje građana kako Petritsch sugeriše. Prema Briselskom sporatumu, ZSO po funkcionalnosti mora da odražava interese srpskog naroda na Kosovu”, rekao je Dodik.

Raport.ba