Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik najavio žalbu i krivičnu protiv CIK-a: Nisu imali pravo na ovo

Nakon odluke CIK-a predsjednik RS Milorad Dodik najavio žalbu i to ruku od 24 sata jer mu ona oduzima sigurnog četvrtog delegata.

Ali i krivične prijave protiv svih članova CIK-a koji su danas “prekršili zakon”. Dodik smatra da su zloupotrijebili službeni položaj, kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu”.

CIK je danas priznao sporni listić sa izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Dodik kaže da je CIK “pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu”.

“Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka CIK-a mora biti poništena“, naglasio je Dodik.

On kaže da je sve što je CIK-a danas mogao da uradi jeste da utvrde da li je prekršena procedura. A utvrđeno je da nije bilo povrede postupka.

“Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležna komisija NSRS od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije. Svi su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći. Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za delegate i vrate postupak u NSRS“, rekao je Dodik.

Današnja odluka CIK-a znači da će o petom delegatu iz RS olučiti žrijeb. Odnosno o tome da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili opozicija drugog.

Raport.ba