Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik nakon sastanka s Čovićem ‘povukao ručnu’ za istočnu interkonekciju: Racionalno ćemo to riješiti

Milorad Dodik sastao se danas sa Draganom Čovićem u Banjoj Luci, a možda je najzanimljiviji detalj da je predsjednik SNSD-a ‘povukao ručnu’ kada je u pitanju istočna interkonekcija.

Dodik je kazao da je SNSD saglasan oko evropskog puta BiH, ali ne i oko NATO-a.

“Danas smo razgovarali o funkcioniranju Vijeća ministara. Dogovorili smo se da s našim partnerima u Vijeću ministar da se što prije nađemo i razgovaramo o tim pitanjima.

Dakle, EU put je 14 prioriteta i trebaju se staviti na sto i da se rješavaju. Potencirati trebamo da je BiH pregovaračka strana sa EU, a ne neka podanička, kako to žele naprave ambasadori, da nam daju zadatke a da se u suštini mnogo toga ne pita u BiH”, rekao je Dodik.

Istakao je da se razgovaralo i o kadrovskim pitanjima, pa se očekuje brzo imenovanje novog rukovodstva OSA-e.

“Najviše smo se zadržili na tome kako ćemo što prije doći do usaglašenog budžeta. Sve su to bile teme. I o razvojnim temema. Jedna od njih je istočna interkonekcija i ova zapadna za koju su zainteresirane i Hrvatska i bošnjačka strana. Rekli smo da sačekamo nekoliko dana da to prodiskutiramo jer nema razloga da zadržavamo”, naveo je Dodik.

On je kazao da neće odustati od istočne interkonekcije, nego da pokušavaju racionalno to pitanje riješiti.

“To nije odustajanje. Ne očekuje sutra do pet sati da to riješe, nego da riješe u narednom periodu to. Rekli smo pravni timovi i to će biti”, naveo je on.

Onda je kazao kako se u Vijeću ministara dobro sarađuje i da očekuje da se to i nastavi.

“Ono što smo dogovorili i urađeno je i to treba nastaviti. Vijeće ministara će se sastati sa vladama Hrvatke i Srbije i treba i sa entitetskim vladama”, naveo je Dodik.

Tema je bila i Federalna vlada, a Dodik je kazao da očekuje da će se brzo formirati.

Dragan Čović je rekao da se vidi izraženija dinamika u Vijeću ministara.

“Imat ćemo razgovore sa trećim partnerom. Kako bi sve tačke koje su usuglašene da idu na Vijeće ministara. I brzo ćemo doći do toga da ništa nema na čekanju. Mislim da što se tiče EU možemo svih 14 prioriteta staviti u paketu u proceduru.

Za nas je prioritet da stvorimo budžete da možemo normalno funkcionirati”, rekao je Čović.

Govoreći o Federalnoj vladi, Čović je rekao da će sutra razgovarati s partnerima iz Osmorke.

“Vjerujem da nema razloga da se Vlada FBIH ne uspostavi. Vlada ne funkcionira već četiri godine, a nedostaju tri ministra”, naveo je Čović.

Raport.ba