Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik negoduje odluku Ustavnog suda BiH: To je politički sud

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici je ukinuo sporni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS. Odmah na to je reagirao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS. Dodik se oglasio na svom zvaničnom Twitter nalogu. Dodik negoduje odluku Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je tako na današnjoj sjednici donio odluku o apelaciji Šefika Džaferovića o ocjeni ustavnosti Zakona o lijekovima Republike Srpske. I ocijenio da ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine.

Уставни суд БиХ је искључиво политички суд који доноси одлуке на бази политичких инструкција, а не на основу Устава БиХ. То је суд чије одлуке су у правилу уперене против Републике Српске и српског народа.— Милорад Додик (@MiloradDodik) December 2, 2022

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH. To je sud čije odluke su u pravilu uperene protiv RS i srpskog naroda”, napisao je Dodik.

Dodik je dodao kako će “RS nastaviti s primjenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lijekove”.

Raport.ba