Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik: Nema razloga za postojanje sukoba između mene i EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema nijednog razloga za postojanje sukoba između njega i EU.

Dodikova izjava dolazi nakon poziva predsjedavajućeg delegacije Evropskog parlamenta za odnose za BiH Romea Franca i stalnog izvjestitelja Paula Rangela da se Dodiku uvedu sankcije.

“Nema razloga za postojanje sukoba. Moja politika je približavanje EU, ali pod uvjetom da Republika Srpska bude vidljiva u kapacitetu koji ima u Ustavu. I u mehanizmu koordinacije i tu ne postoji nijedan problem. Ako oni žele da to nekako dovedu u pitanje, neka izvole”, kazao je Dodik, prenosi RTRS.

Potom je dodao:

“Evropski parlamentarci mi žele uvesti sankcije jer sam ustrajan na zaštiti interesa Republike Srpske. Isto je bilo i prošle godine”, komentirao je Dodik.

Rangel i Franc su naveli da Dodiku treba uvesti sankcije zbog toga što je 9. januara bila proslava neustavnog dana Republike Srpske usprkos zabrani Ustavnog suda BiH.

Također, naveli su da su sankcije potrebne jer je Dodik odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina. Europarlamentarci su naveli i da je učestvovanje Noćnih vukova, proruskih bajkera bliskih Putinu, na paradi u Istočnom Sarajevu prijeđena crvena linija.

Podsjetimo, Dodik je večeras prisustvovao svečanom prijemu koji je organizirala predsjedavajuća Predsjedništva BiH u Istočnom Sarajevu. Prije toga održan je sastanak koalicije na državnom nivou gdje se razgovaralo o raspodjeli funkcija državnih agencija.

Raport.ba