Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik o zajednici srpskih općina na Kosovu: To će jednog dana i biti RS. Mogu nastati ozbiljne posljedice

Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS osvrnuo se na sinoćnju konferenciju Aleksandra Vučića. Dodik je kazao da je Vučić uspio da pitanje Kosova iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja. Govorio je i o zajednici srpskih općina na Kosovu.

Između ostalog, istaknuo je da Srbi moraju da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja.

“Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo. To je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice”, napomenuo je Dodik.

Zatim, dodao je kakao bi posljedice mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe.

“Pojačane su prijetnje Zapada i vidi se ojačana pozicija Njemačke. Njemačka je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo”, naglasio je Dodik.

Govorio je i o zajednici srpskih općina na Kosovu. Dodik napominje da je “dobro što pričaju o Republici Srpskoj”. Međutim, navodi on, Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

“To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto, zvat će se Zajednica srpskih opština, imat će izvršne funkcije vlasti kao što ima RS, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima RS. To je njima problem i sva priča je u tome”, zaključuje Dodik.

Podsjetimo, Vučić je rekao da mu je na sastanku sa međunarodnom petorkom rečeno da Srbija mora da prihvati njihov prijedlog o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Ukoliko na to ne pristane morat će biti suočena sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanem i povlačenjem investicija.

Raport.ba