Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik otkriva imena: SNSD predložio Radovana Viškovića za mandatara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon konsultacija s parlamentarnim strankama u tom entitetu, izjavio kako očekuje da bi u provoj sedmici decembra mogla biti izabrana nova vlada RS-a.

Dodik je kazao da je na konsultacije pozvao sve političke partije koje imaju svoje predstavnike, poslanike ili poslaničke grupe u Narodnoj Skupštini RS-a, da se odazvao značajan broj njih, te da se predstavnici SDS-a, PDP-a i još jedne partije iz opozicije nisu pojavili.

– Svi ostali jesu – kazao je Dodik, dodajući da je predmet razgovora bilo utvrđivanje prijedloga za mandatara, a SNSD je predložio Radovana Viškovića.

Dodik kaže da za njega ima sigurna skupštinska i poslanička većina od 53 poslanika koji će glasati za izbor i potvrdu Radovana Viškovića za mandatara.

– Sutra ću, u skladu s Ustavom, njemu uručiti mandat za sastav nove vlade. Vlada se može sastaviti onda kada se formira Vijeće naroda, a Vijeće naroda se formira iduće sedmice. Očekujem da bi mogli da izaberemo vladu u provoj sedmici decembra – kazao je Dodik.

On je naveo da jedan broj ministara, koji su imali već do sada dva mandata, neće moći da nastave.

– Smatramo da su dali značajan doprinos i da bi trebale da se uvedu neke nove snage – kazao je predsjednik RS-a.

Za današnje konsultacije kaže da su bile opsežne, te da su razgovarali, ne samo o imenu mandatara, nego i o politikama koje žele da provode.

Dodao je da dolazi teško vrijeme izazova, ali da je RS pripremljena na takve izazove i nastavit će da provodi svoje politike.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da MAP ne postoji, da to nije nikada usvojeno.

– Usvojen je Program reformi, koji predviđa da postoji određeni oblik saradnje sa NATO-om. To je u redu, to nije ništa sporno. Ono što se neće desiti jeste članstvo u NATO-u. Mi nismo ti koji dijele programske vrijednosti s drugim političkim partijama – naveo je Dodik.

Kaže da je i HDZ taj koji misli da treba da se uključi BiH u NATO.

– Ali mi sa HDZ-om na tim pitanjima ne oštrimo i ne zatežemo. HDZ će uvijek to reći, ali neće smatrati obaveznim da nama nametne svoj stav. SNSD sigurno neće potpisati nikakav koalicioni ni programski sporazum sa drugim političkim partijama. Za tim nema potrebe – naveo je Dodik.

Upitan u vezi s Pokretom za državu i izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da ga poruke koje je dobivao u posljednje vrijeme od novoizabranog potpredsjednika iz bošnjačkog naroda Ćamila Durakovića i potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda, upućuju na to “da pokušamo da napravimo jedna novi oblik saradnje”.

– Spreman sam za to. Mi želimo da ljudi, bez obzira kojoj naciji pripadaju, osjete da Republika Srpska može da pomogne u rješavanju njihovih komunalnih ili nekih drugih problema koje oni imaju. U tom pogledu ćemo koncipirati i razviti jedan program. Razgovarali smo sa tim Pokretom. Mi smo upravo iz tog razloga ponudili mogućnost da oni učestvuju u strukturi vlasti, o pojedinostima ćemo pričati – kazao je Dodik.

Dodao je da je njihova politika, što se tiče Doma naroda, koliko je on razumio, da su od opozicije tražili da jedan kandidat bude njihov, a jedna iz opozicije.

– Očigledno da nemaju dogovor te vrste, ili imaju, ne znam ni sam. Ono što znam jeste da njihovi kandidati neće glasati za delegate koji će biti na listi SNSD-a, nego će imati svoj politički izbor i svoje političko glasanje. Ja od njih nisam ni tražio da glasaju za kandidate SNSD. Poštujem njihov politički izbor da na taj način reaguju u tom pogledu – naveo je Dodik.

Vijest Dodik otkriva imena: SNSD predložio Radovana Viškovića za mandatara se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus