Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik prijeti koalicionim partnerima na državnom nivou: Niko ovo neće trpjeti

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik zaprijetio je raspadom koalicije na državnom nivou. Razlog je rezolucija u UN-u “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini”.

Našoj Stalnoj misiji je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otišla instrukciju da glasa “za”.

Dodik je protiv, tvrdi kako se Predsjedništvo BiH nije usaglasilo o tome, odnosno da je Željka Cvijanović bila protiv, te da je zbog toga BiH trebala biti suzdržana.

– Nadležnost vanjske politke se nalazi u Predsjedništvu. To nije teško utvrditi. Očigledno da se nastavlja stara praksa Bisere Turković koja je unilateralno djelovala. To pitanje se razmatralo i nije bilo saglasnosti. Ali neko je iz Ministarstva vanjskih poslova poslao drugačiju instrukciju – rekao je Dodik.

Kako je naveo, nastavak ovakvog djelovanja će dovesti do raspada koalicije.

– To će dovesti do raspada ovog sistema vlasti. Niko ovo neće trpjeti. To treba da odluči Predsjedništvo – tvrdi Dodik i ponavlja kako BiH ne treba da uvodi sankcije Rusiji i da je ponosan na odnos koji RS ima sa tom zemljom.

– Mi ne želimo nastavak tog sukoba, ali ne treba da se miješamo. Mi trebamo graditi odnose sa Rusijom i sa SAD, ako je to moguće. Ali kako to oni od nas očekuju to je teško moguće – tvrdi Dodik.

Vijest Dodik prijeti koalicionim partnerima na državnom nivou: Niko ovo neće trpjeti se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus