Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik saopćio šta je dogovorio sa Orbanom: Razgovarali smo više od sat i pol

RS želi da sarađuje sa Mađarskom i ta saradnja se odvija na obostrano zadovoljstvo, napisao je lider RS Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

“Na sastanku sa Viktorom Orbanom, koji je trajao više od sat i po, na dan kada Mađarska slavi Dan državnosti, dogovorili smo se da formiramo zajedničko vijeće koje će pratiti implementaciju projekata i politika, a premijer Orban i ja ćemo voditi vijeće”.

Vijeće će, kako je dodao Dodik, biti obavještavano svaka tri mjeseca o izradi prethodnih sporazuma, a sastanci će biti obavezni svakih šest mjeseci.

Република Српска жели да сарађује с Мађарском и та сарадња сe одвија на обострано задовољство.На састанку с @PM_ViktorOrban , који је трајао више од сат и по, и то у дану када Мађарска обиљежава свој Национални дан, договорили смо да се формира заједнички савјет за праћење… pic.twitter.com/IGAVvyh9g2

— Милорад Додик (@MiloradDodik) August 20, 2023

“Obavijestio sam premijera Orbana o pravnom nasilju koje nad RS provodi neimenovani stranac kojeg je u Bosnu i Hercegovinu poslala federalna vlada Njemačke i koji je kršeći Ustav Bosne i Hercegovine i Dejton Mirovni sporazum, pokušava da nametne zakone po kojima svako ko ga gleda loše ili se ne slaže sa njim treba da ide u zatvor.

Ovakvu vrstu pravnog nasilja ne podržava ni Evropa, a u Evropi je sve teže objasniti da se tako nešto danas dešava u BiH. Zato sam uvjeren da je naša politika ispravna.

Mađarska u potpunosti razumije poziciju RS i evo nas sa prijateljima koji žele da sarađuju sa nama”, dodao je Dodik.


Raport.ba