Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik se obrušio na reisa: Prije 30 godina Alija Izetbegović je žrtvovao mir za BiH, Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović “uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja”.

“Problem je što je Kavazović na čelu vjerske zajednice, koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju”, naveo je Dodik na Twitteru.

On je komentirao današnju izjavu reisa Kavazovića da se BiH danas brani u institucijama, te da ukoliko one padnu, što se desilo 1992. treba biti spreman braniti zemlju i oružjem.

“Prije 30 godina Alija Izetbegović je žrtvovao mir za BiH. Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima”, komentirao je Dodik.

Хусеин Кавазовић успјешно мијења посрнулог Бакира Изетбеговића, који је за сваки политички проблем у БиХ имао спремну врсту наоружања. Проблем је што је Кавазовић на челу вјерске заједнице, која би требало да промовише мир и толеранцију.

— Милорад Додик (@MiloradDodik) March 5, 2023

Podsjećamo, reis Kavazović u intervjuu za MTV Igman govorio je i o sjećanju na agresiju na Bosni i Hercegovinu, tokom koje je reisul-ulema Kavazović bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije kao muftija i uhapšen i u logorima HVO-a, podsjetio je da su se Bošnjaci uspjeli odbraniti i opstati, iako su svi očekivali njihov brzi propast.

“Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali… Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve… Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu… Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović za MTV Igman.

Raport.ba