Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik spasioce nagradio sa po 5.000 KM, a Novalić im se “zahvaljuje” – dnevnicama

Nakon što su razorni zemljotresi pogodili jug Turske i sjeverozapadnu Siriju spasioci iz zemalja širom svijeta otišli su pomagati u potrazi za preživjelim osobama ispod ruševina.

Veliki broj spasioca iz Bosne i Hercegovine otišao je pomoći područjima koje su pogodili katastrofalni zemljotresi. Bh. spasioci su pravi heroji. Uložili su veliki napor, spasili desetine života i osvjetlali obraz naše zemlje.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH prihvaćena je Inicijativa Premijera Fadila Novalića i zamjenice Jelke Miličević o načinu iskazivanja izraza zahvalnosti na požrtvovanom angažovanju i učešću pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tima FUC-a i Federalne službe zaštite i spašavanja formiranoj u GSS FBiH u akcijama spašavanja u pokrajini Hataj u Turskoj, piše Avaz.

Zadužen je FUCZ da pripadnicima USAR tima izvrši obračnu i isplatu dodatnih naknada za službeno putovanje u visini dnevnice određene za državu Tursku, uključujući poreze i doprinose.

Podsjetimo, predsjednik RS Milorad Dodik je pripadnike Civilne zaštite tog bh. entiteta nagradio sa po 5.000 KM.

Tokom jučerašnjeg prijema je rekao da će svi spasioci koji su iz RS bili ili se i dalje nalaze u Turskoj dobiti po 5.000 KM, naglašavajući da sa tim novcem mogu učiniti šta god žele.

U toku je sjednica Vlade FBiH na kojoj je ovaj zaključak.

Na sjednici Vlade je konstatovano da su 51 pripadnik USAR jedinice sa četiri psa za potrage i kompletnom potrebnom opremom FUCZ-a, te 69 pripadnika GSS-a sa tri potražna psa, prema zaduženju Vlade FBiH, u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku u nekoliko grupa gdje su radili na raščišćavanju i pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije AFAD-a.

Nedostajuća sredstva za ovu namjenu osigurat će se iz sredstava “Tekuća rezerva Vlade Federacije” Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Vijest Dodik spasioce nagradio sa po 5.000 KM, a Novalić im se “zahvaljuje” – dnevnicama se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus