Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik traži da Predsjedništvo BiH odbije desetine miliona eura pomoći NATO-a

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da Predsjedništvo BiH, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo ne prihvati pomoć koju je ta alijansa odobrila za BiH.

– BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Јedino nadležno za pitanja vojske i bezbjednosti je Predsjedništvo koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć – ustvrdio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je također ustvrdio da zato ta odluka NATO-a o pomoći izgleda kao da je usmjerena ka miješanju u unutrašnje stvari u BiH – da NATO ovako reaguje i navodno doznačava neku pomoć za koju niko ne zna ni kakva je, ni kolika je, ni kome služi niti ko će je upotrebljavati.

– BiH je potpuno podijeljeno društvo i NATO ovim ponašanjem to na svoj način najbolje manifestuje – tvrdi Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nisu potrebni ni novo oružje niti bezbjednosni sistemi.

– BiH je potrebno nešto drugo što NATO nema. Očigledno je da ubacivanje oružja u BiH iz NATO programa nije opredjeljenje organa BiH i nije jedinstvena odluka svih. Možda postoje oni što stalno nešto `dramče` po svijetu, ali u tom smislu tih odluka nema – rekao je Dodik.

– Predlažem da Predsjedništvo ne donese odluku o prihvatanju toga i da pokažemo da smo koliko-toliko, barem nešto, suverena zemlja – tvrdi Dodik.

Također, ustvrdio je i da NATO vuče pogrešne poteze prema BiH.

– NATO nije opredjeljenje BiH. NATO jeste za saradnju, ali u toj saradnji trebalo bi da postoje dvije strane, a ne samo jedna – NATO koja zbog glupih procjena o navodnom ruskom uticaju želi sad ovdje da skrca naoružanje – naveo je Dodik, koji je jedan od rijetkih političara koji je išao na noge Vladimiru Putinu nakon što je ruski predsjednik započeo brutalnu agresiju na susjednu Ukrajinu u kojoj je do sada ruska vojska pobila na hiljade civila i nekoliko ukrajinskih gradova sravnila sa zemljom.

Dodik je ponovio svoju staru tezu o demilitarizaciji BiH.

– Јedina ispravna politika u BiH je, ustvrdio je, demilitarizacija, a ne koncentracija oružja i naoružanja.

Na nedavnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a u Briselu odobren je paket pomoći BiH koji obuhvata devet projekata za odbrambeni sistem i tri za bezbjednosni, čija ukupna vrijednost je na desetine miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

S tim u vezi, u narednom periodu će se pristupiti izradi plana primjene, što će odrediti i dinamiku isporuke opreme predviđene projektima pomoći za opremanje Oružanih snaga BiH i Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Vijest Dodik traži da Predsjedništvo BiH odbije desetine miliona eura pomoći NATO-a se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus