Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodika naljutila izjava Denisa Bećirovića: “Zna da od toga nema ništa”

Nakon što se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sastao u Briselu sa sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, uslijedile su brojne reakcije. Podsjetimo, Bećirović je izjavio da će” Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako “Bećirović nema mandat da govori u ime većinske BiH, jer je on samo jedna trećina političke volje u BiH, a 49 odsto BiH se zalaže za neutralan pristup prema sukobu u Ukrajini”.

“Umjesto da se izbori za vlastiti politički izraz, i Bećirović bira da se pridruži antiruskoj histeriji u trenutku dok SAD priznaju da su u BiH ubacile 80 miliona za suzbijanje tzv. ruskog uticaja. Pitam se kako se zove to što rade SAD i zašto bošnjačka politička elita uporno žmuri na svakodnevno američko miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i pitanja koja se tiču njene spoljne politike”, rekao je Dodik Srni.

Što se tiče puta BiH ka članstvu u NATO savezu, Dodik je rekao da i “Bećirović zna da od toga nema ništa sve dok se pita Republika Srpska”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako “Denis Bećirović u Briselu iznosi svoje političke stavove, i na to ima pravo u demokratiji, baš kao što to pravo ima i Milorad Dodik i svaki drugi političar”.

“Ovdje je jedino problem što Bećirović ignoriše činjenicu da rad institucija, kao ni odluke koje te institucije donose, ne zavise od volje jednog političara ni u Predsjedništvu BiH, ni u bilo kojoj drugoj zajedničkoj instituciji. Prema tome, govoriti šta je najbolje za sve građane BiH ne može govoriti samo Bećirović, već svi oni koje su građani izabrali na važne pozicije”, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je poručila da saradnja sa NATO savezom nije sporna, ali “da se BiH, sve dok je Republika Srpska protiv članstva, ne može priključiti NATO savezu”.

Vijest Dodika naljutila izjava Denisa Bećirovića: “Zna da od toga nema ništa” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus