Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodikova koalicija raspodjelila vlast i najavila novi zakon o imovini: Donijet ćemo ga prije nego se ovaj poništi

Koalicija stranaka okupljenih oko SNSD-a danas su definirale novi sporazum o raspodjeli vlasti koji će važiti za ovaj mandat, rekao je Milorad Dodik.

“Dogovoreno je koliki procenat vlasti pripada kojoj partiji u izvršnim funkcijama i dogovorili smo da se do četvrtka iduće sedmice na nivou sekretara dogovori broj mjesta kako bi se nastavila saradnja”, rekao je Dodik.

Namjera je, tvrdi, da se što prije završi potpuna implementacija izbornih rezultata u Republici Srpskoj.

Koalicija inače čine SNSD, SP, US, DEMOS, NDP i NPS, i Dodik kaže da se ona neće širiti.

“Neće se širiti novim političkim subjektima svjesni kompleksne političke situacije”, naveo je Dodik.

Uz to, istakao je kako 4 posto od ukupnog kolača ostavljen za ostale stranke i partnere koji mogu da doprinesu dvotrećinskoj većini u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Danas utvrđeni procenti neće se mijenjati ni na više ni na niže bez obzira na to kroz šta prolazi određena stranka”, napomenuo je Dodik.

Naglasio je da je razgovarano i o politikama koje će se voditi, a zajednički je osuđena današnja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Odluka Ustavnog suda je sramna. U njoj nema ničeg pravnog”, rekao je Dodik tvrdeći da su se sudije Ustavnog suda zapetljale u sve “kao pile u kučine”.

“Imovina će i dalje pripadati Republici Srpskoj. Priprema se odmah novi zakon. Mi ćemo ga brzo donijeti, vjerovatno i prije nego sto Ustavni sud poništi ovaj zakon. Na nivou Bosne i Hercegovine nećemo prihvatiti raspravu o bilo kojem pitanju kije reguliše imovinu”, rekao je on.

Raport.ba