Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dok cijeli svijet osuđuje Iran zbog brutalne represije, Bisera Turković u Sarajevo dovodi njihovog šefa diplomatije!

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastat će se sutra sa ministrom vanjskih poslova Irana!

Kako je saopćeno iz njenog kabineta, iranski šef diplomatije Hossein Amir-Abdollahian sastat će se s Turković prije pdone, a press-konferencija je zakazana u 11:05 sati.

Nije jasno koji je povod ovog sastanka, s obzirom na to da je Iran trenutno u fokusu svjetske javnosti. I to po negativno.

Naime, već mjesecima ovu državu potresaju ogromni protesti zbog radikalne respresije pod kojom je ubijeno stotine građana.

Sve je krenulo od ubistva Mahse Amini koju je uhapsila i tukla moralna policija. Nakon toga je preminula.

Masovni protesti kakvi nisu zabilježeni u ovoj islamskoj diktaturi uzburakli su tamošnje vladere, a nakon svega ukinuta je tzv. moralana policija.

Protiv ovog diktarskog režima protestvovala je i nogometna reprezentacija na SP-u u Kataru. Oni nisu htjeli pjevati himnu na prvoj utakmici, a već na drugoj su morali zbog prijetnji.

Pored toga, Iran je trenutno jedan od strateških partnera Rusije. Nakon što je Moskvi ponestalo oružja, pojavile su se informacije da Iran Rusiji prodaje dronove koje koristi u agresiji na Ukrajinu.

Bisera Turković ne vidi u tome nikakav problem. A, moguće je da joj se iranski ministar želi zahvaliti jer je BiH po instrukciji Ministarstva vanjskih poslova bila suzdržana u UN-u kada se osuđivalo gaženje ljudskih prava u Iranu.

Zanimljivo je međutim ta još nema informacija o tome s kim će se iranski šef diplomatije još sastati.

Kako je Raportu nezvanično rečeno, u Predsjedništvu BiH još nemaju nikakvih informacija, a upitno i hoće li ih biti.

Raport.ba