Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dok političari uzimaju ogromne otpremnine, sve više građana živi u apsolutnom siromaštvu

Zarada izabranih zvaničnika na nivou Bosne i Hercegovine skoro je deset puta veća od prosječne plate. Ova razlika još je veća ukoliko je uporedimo sa platama radnika u Bosni i Hercegovini.

Iako mnogi radnici u ovoj zemlji godinama čekaju na penziju, a nakon provedenog radnog vijeka u državnoj firmi, brojni političari u Bosni i Hercegovini osim što odu u penziju, na sve to dobiju i otpremnine, ali i nagrade. Za te namjene do sada je izdvojeno više od pola miliona maraka za samo jedan mandat, javlja BHRT.

Već 15 godina Sabaha Sadiković živi na rubu egzistencije, bez uvezanog staža, penzije, zdravstvenog osiguranja. I još je mnogo ovakvih primjera koji pokazuju surovu realnost i pravu sliku Bosne i Hercegovine. No, da je život u ovoj zemlji za naše političare poprilično komforan, potvrđuju i njihova primanja. Osim basnoslovnih plata, naknada za odvojeni život, naknada za smještaj, naši političari primaju i enormno visoke otpremnine – do 35 hiljada maraka, čak i jubilarne nagrade od 20 hiljada maraka.

No, postavlja se pitanje koliko je to zasluženo u trenutku kad je socijalna karta države takva da nam je svako šesto domaćinstvo siromašno, a 15 posto građana u apsolutnom siromaštvu.

– Kako živim, evo ovo čuvam, to nije moje, onda mi moja familija pomaže, sestre, brat. Nemam drugog izbora, što mi daju to mi je. Uglavnom državi nisam dužna, državi redovno plaćam ali država se o meni ne brine, priča Sabaha Sadiković, bivša radnica “Resod Guminga”.

– Mi smo se doveli u situaciju da te mora tvoje dijete hraniti. Ja imam dva sina vozača i spao sam da me oni hrane da nije došlo što je došlo, kaže bivši radnik Željezare Zenica Esad Nezić.

I dok za plate i penzije radnika nema novca, za političke penzionere itekako ima. Za otpremnine šestorice parlamentaraca iz javnog novca izdvojeno je gotovo 200 hiljada maraka. I sve to omogućeno im je odlukama entitetskih Ustavnih sudova. Inače, u proteklih deset godina za 15 bh. političara isplaćeno je gotovo pola miliona maraka otpremnina.

Većina njih je nakon toga nastavila i raditi primajući uz penziju i platu i druge naknade. Nekoliko puta se u državnom Parlamentu predlagalo da se umanje otpremnine funkcionera sa 35 na 10 hiljada maraka, no prijedlozi nikada nisu prihvaćeni.

– Ja sam prvi put kad sam predložio ovaj zakon prije dvije godine najavio da će u ovom mandatu samo njih 17 otići u penziju i uzeti te basnoslovne naknade. Mi govorimo o cifri za više od pola miliona maraka za jedan mandat. Taj zakon je pao u Domu naroda prije dvije godine, ponovio sam ga prije dva mjeseca i nemam nikakve sumnje da će proći u Predstavničkom domu, a u Domu naroda vidjet ćemo, rekao je poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut.

Najveći iznos otpremnine u proteklih deset godina dobio je bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. On je 2014. godine primio 34.130 maraka otpremnine. Nakon toga je nastavio raditi i do kraja marta 2021. godine zaradio više od 430 hiljada maraka. Uz Radmanovića, otpremnine su primili i parlamentarci iz aktuelnog saziva: Jakov Galić, Bariša Čolak, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, ali i iz bivših saziva: Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomić, Petar Kunić i Beriz Belkić. Na ovaj način im je omogućeno da do februara ove godine, ne računajući otpremnine, zarade više od 2 i po miliona maraka.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

“Za 10 godina isplaćeno je 15 otpremnina i za izabrane i za imenovane zvaničnike i iznos je bio oko 440 hiljada maraka, samo za njih 15 u tih deset godina. Pritom otpremnine se isplaćuju svim zaposlenicima u institucijama BIH i u tom periodu isplaćeno je 17,5 miliona KM otpremnina i od tog broja za njih 15 je izdvojeno 436 hiljada”, napominje novinar Centra za istraživačko novinarstvo Ibro Čavčić.

Već godinama u Bosni i Hercegovini izostaje odgovoran pristup prema javnom novcu, poručuje politički analitičar Adnan Huskić te naglašava da uz to imamo i nepovoljne propise koji isplatu otpremnina tretiraju različito.

“Ne možemo zaboraviti činjenicu da je ovaj sistem napravljen tako da bi jedna mala grupa ljudi uspjela da obezbijedi sebe, i ne samo sebe već i svoje potomke do ne znam kojeg koljena zloupotrebom javnih sredstava i da je to suština cijele ove politike”, upozorava Huskić.

U Federalnom parlamentu pokrenuta je inicijativa za smanjenje otpremnina zvaničnicima sa 15 hiljada koliko je zakonom propisano na 6 hiljada maraka. No, za sada je sve ostalo na inicijativi.

Vijest Dok političari uzimaju ogromne otpremnine, sve više građana živi u apsolutnom siromaštvu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus