Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dolaskom proljeća raste broj migranata, kakvo je stanje u Sarajevu

U dva privremena prihvatna centra za migrante u Kantonu Sarajevo – Ušivak i Blažuj trenutno je smješteno 728 migranata, a od početka godine ova dva centra su bila mjesta prihvata 12.061 osobe, što je oko 75 posto ukupne migrantske populacije u našoj zemlji.

Kako je izvijestio Vladu KS povjerenik za pitanja migranata Safet Mušić, a koji obavlja ovu funkciju na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova KS, od marta se bilježi blago povećanje broja migranata u našoj zemlji.

U odnosu na februar, u dva prihvatna centra KS evidentirano je 155 migranata više. Većina njih, kao i u prethodnom periodu, dolazi iz Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira i Bangladeša, dok se u posljednje vrijeme bilježi i povećan broj migranata s Kube, te Burundija.

Mušić je naglasio da je stanje u Kantonu Sarajevo pod kontrolom, odnosno da ne postoji pritisci na ovaj kanton u vezi s prilivom migranata, a i sigurnosna situacija u vezi s migracijama je također zadovoljavajuća i pod kontrolom.

Kako je naveo, u posljednja dva mjeseca nije bilo težih slučajeva kriminaliteta niti krivičnih djela koja se dovode u vezu s migrantskom populacijom.

“Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, od 1. januara do 12. aprila ove godine registrovan je ulazak ukupno 12.061 migranta u BiH, od kojih je 9.045 registrovano u Kantonu Sarajevo, a 3.016 u Unsko-sanskom kantonu. Od 728 migranata koji su trenutno smješteni u privremenim prihvatnim centrima Kantona Sarajevo, 138 je smješteno u Ušivku, a u Blažuju 509”, naveo je, između ostalog, Mušić, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Raport.ba