Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dragan Čović: Ako budemo dinamični, prostor za SDA će se suziti

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović tvrdi da sve što koalicija sa Osmorkom radi posljednje dva mjeseca ide po planu.

” Ispunjava se ono što je naša agenda i u kantonima, na niovu Federacije Bosne i Hercegovine i na državnom nivou.

Zadovoljan sam i Domom naroda. Uvjeren sam da će izdržati. Ali, objektivno govoreći, mi ćemo uvijek biti testirani. Oni moraju sazrijevati, taj miks političkih opcija koje se veže za sarajevsku političku scenu. Preuzimaju odgovornost za vlast u BiH i populizam mora nestati.

Dragan Čović: Bit ćemo obazrivi

Imali smo sjednicu Predsjedništva HDZ-a. Razgovarali smo da budemo obazirivi. Kroz implementaciju moramo osigurati da bez legitimnih predstavnika vlasti nema. Sada su većine su dosta napregnute zbog izmjena izbornog zakona”, rekao je predsjednik HDZ_a, prenosi RTV HB.

Predsjednik HDZ-a se nada da će već u narednih desetak dana biti riješeno popunjavanje Dom naroda BiH iz FBiH.

“Siguran sam da kako vrijeme bude odlazilo, ako budemo dinamični, onda ćemo zatvoriti put za opstrukcije ili retrogradno ponašanje političkih opcija. Prostor za SDA će se suziti, ja se nadam, vremenom”, rekao je Čović.

Gorovio je i dogovoru da se izborni zakon mijenja u roku od šest mjeseci nakon formiranja vlasti.

Riješiti dvije stvari

“Trebamo riješiti dvije stvari. Domove naroda, malo drugačije postaviti konstrukciju nego što je to uradio visoki predstavnik. Naravno to u Parlamentu pripremiti i riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Uvjeren sam da neće biti potrebni neki veliki pregovori, jer mi smo sve već raspravili kroz sarajevske i neumske pregovore. Mogli bi kazati da zadnji razgovori u Neumu kriju sve odgovore da riješimo pitanje domova naroda i izbora članova Predsjedništva BiH”, rekao je Čović.

Raport.ba