Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dragan Čović otkrio zašto je otpisao SDA. Za SNSD ima drugačiju priču

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je izborni rezultat SNSD-a nezamjenjiv. Dodaje da bi eventualno pravljene “vještačke vlasti” na nivou BiH moglo da dovede do blokiranja procesa.

Čović je rekao da su za njega stvari jednostavne. Ako se stvarno želi naći rješenje i prilagodi jezik sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, to se može učinitim kaže Čović.

Dragan Čović: Prenio stav sagovornicima

“To sam kao stav prenio i svojim sagovornicima. Rezultat koji je ostvario SNSD je nezamjenjiv”, rekao je Čović.

Ponovio da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila 100.000 glasova više od drugih kandidata, a da Dodik ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodao je da je moguće napraviti “vještačku vlast”. Međutim, boji su da bi to dovelo do blokiranja procesa u trenutku kada se iščekuje kandidatski status i da opet neće ništa funkcionisati.

“Mi želimo da nova vlast bude u stanju upućivati stotine zakona Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima gdje ćemo se ponašati kao koalicija”, rekao je Čović, prenosi RTRS.

On je naveo da mu je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao da garantuje da će BiH do kraja godine imati kandidatski status ukoliko se formiraju Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara, usvoji budžet i na dnevni red stave evropski zakoni.

Čović je dodao da je sa SDA “puklo” jer je ova stranka izigrala Mostarski sporazum iz 2020. godine koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice.

Nije stalo na tome

“Nije stalo samo na tome. Nego je to grubo kršenje potpisanog sporazuma, odnosno izigravanje dogovora sjevsno sa njihove strane preneseno u javnost, na društvenim mrežama.

To se prenijelo i na nepovjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH”, riječi su Čovića.

Raport.ba