Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dramatični podaci o broju upisanih studenata zabrinuli struku. Osmić za Raport: Gubimo perspektivu

Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine gorući je problem i definitivno je nešto što nanosi dugoročno štetu bh. društvu u cjelini.

Ovo potvrđuju i zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku. Naime, posljednji izvještaj pokazuje da se u Federaciji BiH nastavlja trend smanjenje broja upisanih studenata.

Dramatični podaci o broju upisanih studenata

Federalni zavod za statistiku je objavio da se u tekućoj 2022/2023. akademskoj godini upisao 52.871 student. Pojašnjeno je da to za 4,9% ili 2.706 studenata manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

Bitno je istaknuti da podaci pokazuju da je u akademskoj 2018/2019. godini u Federaciji BiH ukupno bilo 62.285 studenata. To je za kratko vrijeme ogromno smanjenje.

Da ne bi bilo zabune, u pitanju je ukupni broj upisanih studenata na javnim (41.730), privatnim (10.445) i vjerskim visokoškolskim ustanovama (696).

Upravo na ovu temu razgovarali smo sa Amerom Osmićem, demografom i profesorom na Fakultetu političkih nauka.

Osmić nam je pojasnio da ovi podaci ne pokazuju ništa novo u odnosu na mehaničko kretanje bh. stanovništva.

Osmić: Moramo imati strategiju

“Istraživanja ukazuju na samo jednu ključnu činjenicu. To je da mladi ljudi u BiH ne vide perspektivu. I to je primarni razlog zbog kojeg se ne odlučuju ni na prvi ciklus studiranja. Nažalost, sve je više onih koji se čak nakon srednje škole odlučuju da isele iz BiH i to trajno u neku od zemalja Evropske unije”, kazao je Osmić za Raport.

Između ostalog, dodao je da zbog ovakvih stvari može biti velikih posljedica za bh. društvo.

“Jednostavno mladi ne vide da će u BiH imati dobar položaj u društvu, kao što je to slučaj sa zemljama u EU. Posljedica je mnogo. Gubimo najpotentniji dio populacije u savremenom bh. društvu. Taj dio je trajno izgubljen. Mi smo te ljude školovali, investirali u njih…

BiH gubi mogućnost razvoja u društvenom smislu, ali gubi i mogućnost demografskog razvoja. Također, gubimo i perspektivu. Što je manje studenata to je i manja konkuretnost rada”, istaknuo je Osmić.

Osmić: Bitna su tri segmenta

Na kraju razgovora za Raport kazao je kako sa demografskog aspekta treba uraditi nekoliko ključnih strategija.

“Treba imati strategijski pristup koji će se bazirati na tri segmenta. Prvi je brza strategija, potom srednjoročne i dugoročne. Treba staviti fokus na mlade, da vide da se država brine o njima”, zaključio je za Raport Amer Osmić.

Raport.ba