Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dramatično u Domu zdravlja KS: Broj pacijenata iznad prosjeka. Na to su utjecala dva faktora

Zdravstvene ustanove JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo su od početka ove godine pod pritiskom zbog velikog broja pacijenata koji imaju respiratorna oboljenja. Ovo je za Raport kazao glasnogovornik Domova zdravlja KS, Arman Šarkić. Istaknuo je da je situacija turbulentna i da je broj pacijenata iznad prosjeka.

Iznad prosjeka broj pacijenata

“Ovo je sezona respiratornih virusa koja traje od novembra do marta. Trenutno je oko 80 posto oboljenja koje trenutno imamo vezano za respiratorne viruse. Istina, da je ove godine iznad prosjeka broj pacijenata”, istaknuo je Šarkić za Raport.

Dodao je kako su na to utjecala dva jako značajna faktora.

“Prvi faktor su visoke temperature koje imamo već dva mjeseca. Drugi je ekstremno zagađenje vazduha. Dakle, kombinacija temperatura u plusu i zagađenja zraka je napravila ovu trenutnu situaciju. Imamo veliki pritisak i na pedijatriji, školskoj medicini, ali i na porodičnoj medicini. Bilježimo iznad prosjeka broj pacijenata svih starosnih kategorija. Svjetla tačka je jer nema težih kliničkih slika kod pacijenata, te se sve završi s liječenjem u kućnim uslovima ili u domovima zdravlja”, kazao nam je Šarkić.

Upozorio je građane da je ključna prevencija, prije svega jačanje organizma unošenjem tekućine, te voća i povrća, ali i odlaskom na planine, koliko god je to moguće.

“Vrlo bitno je izbjegavati zatvorene prostore, jer je upravo tu velika prenosivost respiratornih virusa. Pik sezonske gripe očekujemo krajem februara ili početkom marta. Moramo se pripremiti – i COVID je u cirkulaciji, ali se radi o  mutiranom soju pa nema težih kliničkih slika. Covid postaje dio sezonskog oboljenja”, kazao je.

Savjeti stručnjaka

Portparol Doma zdravlja KS apeluje da se dva do tri dana temperatura pokušava ovladati u kućnim uslovima.

“Probajte dva do tri dana ovladati u kućnim uslovima, a obično su to simptomi kao glavobolja, bol u grlu, glavobolja. Ako temperatura traje više od tri do četiri dana, kao i suhi kašalj, vrijeme je da se javite doktoru”, kazao je Šarkić za Raport.

Na trenutnu situaciju upozorio je i direktor Zavoda za javno zdravstvo Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić. Na konferenciji za medije naglasio je da je evidentno povećan broj respiratornih infekcija te da boravak u zatvorenom pogoduje prenošenju virusa.

“Covida ima, ljudi još uvijek umiru. U prošloj sedmici imamo 900 akutnih respiratornih infekcija, dominantan je kovid i RSV virus. Stižu i vakcine koje su modificirane za varijantu omikron pa pozivam stanovništvo naročito u trećoj dobi da se vakciniše”, zaključio je.

Raport.ba