Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Državna vlast je formirana, čeka se federalna. Hoće li SDA blokirati? ‘Ako to urade, znam kakva će biti reakcija naroda’

Danas je zvanično formirana državna vlast, a još uvijek se čeka na federalnu.

Iako Osmorka, zajedno sa HDZ-om ima ubjedljivu većinu u oba doma, problem je taj što SDA jedina ima zakonsku mogućnost predlaganja potpredsjednika iz reda Bošnjaka.

I to su uradili. Kandidat SDA je Refik Lendo. Ipak, oni nemaju većinu da ga izaberu, a da bi se formirala vlast potrebno je da Predsjedništvo FBiH da saglasnost.

Predsjednik NiP-a i novi ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković danas je dao zanimljiv komentar nakon što je državna vlast formirana.

Konaković navodi kako ne vidi opciju da SDA uđe u vlast na nivou Federacije.

“U Zastupničkom domu postoji kvalifikovana parlamentarna većina, u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikšića na sastav nove Vlade. Izabrani predsjednik i potpredsjednici imaju opciju da potvrde tu Vladu ili je blokiraju. Gospodin Lendo može izabrati put blokade. Da li će to uraditi to je na njemu.

Ako to urade ja znam kakva će biti reakcija javnosti i građana koji očekuju neku promjenu. Savjetujem im da se okrenu onome što bih suštinski, iskreno volio vidjeti, da reformišu jako važnu stranku za BiH. Da se pogledaju u ogledalo i da shvate da niko nije htio sa njima pregovarati o vlasti i da u kratkom roku dobijemo jaku SDA kao dobrog partnera”, istakao je Konaković.

Raport.ba