Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Duška Jurišić posjetila Rabrane, razgovarala o problemu obustave gradnje Tucakovića džamije

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić i njen savjetnik Ševket Hafizović posjetili su Rabrane na području općine Neum.

Sa predstavnicima Islamske zajednice i mještanima razgovarali su o problemu obustave gradnje Tucakovića džamije, jedine na području ove općine.

Podsjećamo, nadležna općinska inspekcija izdala je rješenje, kojim se zabranjuje nastavak adaptacije džamije zbog nedostatka potrebnih dozvola, objavila je Naša stranka.

„Obaveza je svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da svim građanima osiguraju jednak tretman i provedbu vjerskih prava.

Razgovor s predstavnicima Islamske zajednice, zatim s vjernicima u Stocu i Rabranima, te uvid u dokumentaciju prvi je korak ka rješavanju problema.

Naredni korak su razgovori s predstavnicima općinske i kantonalne vlasti, te eventualni angažman drugih institucija i organizacija radi poštivanja vjerskih potreba i obaveza.

Mještani Rabrana žele biti dio rješenja, a ne dio problema. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima pravo i obavezu svim nivoima vlasti ukazati na slučajeve kršenja prava na slobodu vjere, te zahtijevati preduzimanje zakonom propisanih mjera kojima se sprečavaju takva kršenja“, rekla je Jurišić povodom posjete.

Zamjenica ministra i njen savjetnik razgovarali su sa stanovnicima Rabrana, te Orhanom Tikvešom, predsjednikom Medžlisa IZ u Stocu, i Amerom Bećom, imamom džemata u Stocu, koordinatorom aktivnosti Muftijstva na adaptaciji džamije u Rabranima.

Raport.ba