Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Edin Forto: Dodiku nismo ništa nudili. Računamo na mjesto premijera KS

Edin Forto govorio je za BHRT o optužbama Zlatka Miletića, Semira Efendića, Nermina Ogreševića, kandidaturi za državnog ministra prometa i komunikacija te drugim aktuelnim temama.

Aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo kaže da je njegova kandidatura za ulazak u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izlazak politike Naše stranke van Kantona.

“Potrebno je da se naša politika čuje daleko. Obećali smo da ćemo je izvesti iz Kantona Sarajevo. Upravo sada implementacijom sporazuma to obećanje i ispunjavamo”, rekao je Forto.

Predsjednik NS-a kaže da njegova stranka računa i na premijersko mjesto u Kantonu Sarajevo.

Apsurdnim je nazvao optužbe da bi njegovo imenovanje, kao kandidata iz reda Ostalih, omogućilo SNSD-u da imenuje ministra iz reda Bošnjaka i tako sa HDZ-om na neki način ostvari dominaciju u Vijeću ministara.

“To je apsurdno. Naša stranka je stranka Ostallih. Stranka Bosanaca i Hrecegovaca, 53 posto prema statistici se izjašnjava netnički ili konstituttivni. Mi tu politiku želimo da prezentiramo gdje god se nalazimo, nama to apsolutno nije tema.

Teško je ujecati na to koga će imenovati drugi koalicijski partneri. Osoba o kojoj govorite, koja bi mogla biti Bošnjak, kao što je dogovoren o u koalicijskom sporazumu, imenovat će SNSD i SDP u knsenzusu”, kaže Forto.

Dodaje da je SDP, odnosno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a suštinski i cijela koalicija Osmorke, nije dala saglasnost za SNSD-ov prijedlog da to bude Denis Šuljić. Kaže da je taj prijedlog i povučen.

Komentirao je i previranja unutar Osmorke na državnom nivou, odnosno kritike koje upućuju pojedini koaloicijski partneri (NES, Zlatko Miletić, Stranka za BiH).

“Miletić je čovjek sa kredibilitetom,. Jako je zazvonilo ono što je rkaso u jednoj TV emisiji. Imali smo jedan pikri sastanak sa Miletićem u ponedjeljak. Razjasnili smo sve ono za što je on rekao da nije imao dovoljno infomacija.

Po onom što sam vidio kod njega, možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto nisu podijeljenje ove informacije između kolicijskih patrnera, konkretno NES-a koji je koalicijski partner Miletića, na čijoj je listi ušao u državni parlamemt, ne mogu u to ulaziti”, rekao je Forto.

On očekuje da Miletić, prema onome što je rekao, neće podržati izbor novog saziva Vijeća ministara.

Forto je komentirao i izjavu Miletića da je Naša stranka ponudila Dodiku da izabere ministra iz reda Bošnjaka”.

“To naravno nije tačno. Nismo nikad tražili da se imenuje bilo ko, pa ni neko iz reda bošnjačkog naroda iz RS. To nije politika Naše stranke.

Svi koji su bili na sastancima znaju da nije tačno. Nismo tražili ni od koga, pa ni od Dodika, da se neko imenuje”, kaže Forto.

Naglašava da se koalicijski partneri znali za odvojeni sastanak delegacije Naše stranke sa liderom SNSD-a Miloradod Dodikom.

“Ispitivali smo mogućnost da dobijemo u grupu Osmorke, u ovu grupu resora, da pojkušasmo vratiti resor vanjske trgovine. To je ključno ministarstvo za evropske integracije.

Naša stranka je kao stranka sa evropskom agendom je željela da dobije šansu. Dodik nije prihvatio da vrati. Suštinski je rekao: “Može, ali mi bi to mogli jedino mijenjati za vanjske poslove”. To su normalni pregovori”, rekao je Forto.

Naglasio je da su za te pregovore svi znali, uključujući i one koji ih danas kritikuju.

Raport.ba