Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Efendić: SBiH i NES neće podržati vladu koja nije prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH

Semir Efendić objavio je da njegova stranka (Stranka za BiH) i partnerski NES neće podržati Vladu koja nije predložena od strane predsjednika Federacije BiH uz saglasnost oba potpredsjednika.

“Danima i mjesecima javnost bruji o tome kako će se formirati izvršna vlast u Federaciji BiH. Vladu Federacije prema Ustavu imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika, a potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Efendić: Nakaradne izmjene Ustava

Nakaradnim izmjenama Ustava Federacije BiH koje je Visoki predstavnik donio u izbornoj noći propisano je da tri člana rukovodstva Federacije BiH odlučuju između sebe koji od njih će obnašati funkciju predsjednika?!

Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom. Rukovodstvo Federacije BiH izabrano je prije sedam dana i ne mogu se dogovoriti čak ni o tome da održe sastanak.

Čak i kada Predstavnički dom izabere ko će od njih troje biti predsjednik, a ko potpredsjednici, opet ostaje problem imenovanja vlade jer predsjednik vladu može imenovati samo uz saglasnost oba potpredsjednika.

Krajnje je vrijeme i najbolja prilika da se ovaj nakaradni sistem ukine i promijeni zato što potpuno obesmišljava demokratiju i izbore. Druga opcija je da se potpuno zabetonira i zakuca posljednji ekser u mrtvački kovčeg demokratije u našoj zemlji.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu učinit će sve da se ovaj put stvari istjeraju na čistac. Ili će vlast u Federaciji BiH birati većina u Predstavničkom domu Parlamenta kojoj je rukovodstvo FBiH dužno dati mandat, ili troglavo/troetničko rukovodstvo Federacije BiH koje može postupati i suprotno uspostavljenoj parlamentarnoj većini.

U tome svoju odgovornost ima OHR odnosno Visoki predstavnik, ali i sve ostale političke stranke koje sudjeluju u procesu.

Spremni završiti započeti posao

Naša podrška programskoj vladi baziranoj na koalicionom dogovoru stranaka osmorke, kao i naših partnera iz Narodnog evropskog saveza (NES), isključivo je vezana za ustavne propise. Ne postoji mogućnost da naši zastupnici glasaju za potvrđivanje vlade koja nije predložena od strane predsjednika Federacije BiH uz saglasnost oba potpredsjednika kako je propisano Ustavom.

Naravno, postoji mogućnost da se taj ustavni propis izmijeni, bilo odlukom Parlamenta, bilo odlukom ili tumačenjem odluke od strane Visokog predstavnika, nakon čega smo svakako spremni završiti započeti posao i formirati programsku vladu u skladu sa sporazumom koji su potpisale stranke osmorke.

Sve drugo bila bi jednokratna improvizacija u kojoj nismo spremni učestvovati”, objavio je Efendić, predsjednik SBiH.

Raport.ba