Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Elmedin Konaković: Razumijemo nervozu režima

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, oglasio se povodom današnjeg potpisivanja sporazuma između Osmorke i HDZ-a.

Podsjetimo, danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH dokument u ime koalicije stranaka oko HDZ-a potpisati Dragan Čović. U ime koalicije stranaka Osmorke to će učiniti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Elmedin Konaković: Dokument su sačinile radne grupe

“Danas u Sarajevu, ako Bog da, potpisujemo dokument koji definiše smjernice, načela i ciljeve djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti za naredne četiri godine.

Prvi put će građani Bosne i Hercegovine svjedočiti programskom koaliranju, dokument se potpisuje u institucijama naše zemlje, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Dokument su sačinile radne grupe stranaka koje čine koaliciju, bez međunarodnih medijatora.

Još jedan proces koji dugo nije viđen, sporazumi su potpisivani uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednica i skoro nijedan nije realizovan.

Nakon potpisa okvirnog dokumenta, krećemo u izradu detaljnog, planskog sa jasnim rokovima i ciljevima za sve vlade na svim nivoima vlasti.

Ne dočekujemo ovu vlast euforično

Ne obećavamo šarene laže, na kažemo da ćemo preko noći popraviti stanje u našoj zemlji, znamo da neće biti lako. Ne likujemo i ne dočekujemo ovu vlast euforično. Znamo kako nas težak posao čeka. Obećavamo predan i transparentan rad. Uključivanje struke u sve procese, pošten i domaćinski odnos prema javnom dobru i odgovornost za povjerene poslove.

Obećavamo stavljanje društvenog interesa ispred ličnog i stranačkog, obećavamo borbu za ljude u Bosni i Hercegovini, za svakog čovjeka, na svakom pedlju naše domovine.

Obećavamo hrabrost da se mostovi među ljudima u ovoj zemlji umornoj od konflikta i svađa ponovo grade, da zaustavimo političku depresiju zbog koje ljudi bježe iz Bosne i Hercegovine.

Nervozu režima razumijemo, njihove postupke ne opravdavamo. Vatra koju na nas bljuju ovih dana je očekivana, na nju smo bili spremni.

Dobro znamo ko smo, nikad ne uštrb domovine i svog identiteta ne bi povukli nijedan potez. U isto vrijeme, moramo shvatiti svi zajedno da zemlju koju smo teškom mukom odbranili moramo graditi i razvijati, da nam lažni populizam donosi plate i mandate, al’ ništa dobro ne donosi ljudima koji u njoj žive”, objavio je Konaković na Facebooku.

Raport.ba