Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Erdogan: Nastavili smo sa naporima u rješavanju političke zagušenosti u BiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je njegova zemlja nastavila s naporima u rješavanju političke zagušenosti u Bosni i Hercegovini i ublažavanju napetosti u odnosima Kosova i Srbije.

“Nastavili smo s naporima u rješavanju političke zagušenosti u Bosni i Hercegovini. I ublažavanju napetosti u odnosima Kosova i Srbije”, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta turske vlade.

Govoreći o izazovima u oblasti ekonomije s kojim je njegova zemlja bila suočena u prošloj godini, Erdogan je kazao:

“Najozbiljniji problem nam je bila inflacija, koja je iznosila 64,27 posto na godišnjem nivou. U narednim mjesecima vidjet ćemo kako se ova stopa postepeno smanjuje”.

Kazao je kako će ove godine nastaviti svojim putem sa godišnjim prosječnim povećanjem zaposlenih od jednog miliona.

“Implementirat ćemo program zahvaljujući kojem ćemo inflaciju spustiit na 20 posto”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na dešavanja u Brazilu kazavši kako Turska osuđuje nasilje protiv brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve.

“Želim izraziti našu tugu i zabrinutost zbog nedavnog incidenta u Brazilu. Osuđujemo nasilje nad Lulom. Koji je legitimno preuzeo predsjedništvo na izborima održanim u Brazilu”, rekao je Erdogan.

U Brazilu je uhapšeno najmanje 1.200 pristalica bivšeg predsjednika te zemlje Jaira Bolsonara.

Nakon izborne pobjede kandidata Luiza Inacija Lule da Silvae, oko 1.200 Bolsonarovih pristalica koji su podigli šatore ispred štaba vojske predalo se snagama sigurnosti bez intervencije policije, objavili su brazilski mediji. 

Raport.ba