Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Esad Zgodić predstavio knjigu ‘Naučnici i upravljanje državom’: Šta bi bilo kada bi građani vlast naučnicima?

Profesor Esad Zgodić predstavio je dvije nove knjige. U susret 25. novembru – Danu državnosti Bosne i Hercegovine, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizira serijal promocija knjiga pod nazivom “FPN ZavnoBook“, u okviru čega promovira knjige profesora ovog fakulteta.

Promocija knjiga profesora emeritusa dr. Esada Zgodića (Demokratija i dužnosti, Ideja bosanske nacije, Naučnici i upravljanje državom) održana je danas u čitaonici Fakulteta političkih nauka.

Treba istaći ispovjednu naraciju prof. Zgodića, koju je podijelio sa prisutnima na promociji:

Knjige nastale u nesretnim okolnostima

“Ove knjige nisu nastajale u okolnostima optimizma, radosti stvaralaštva i kreacije. Naprotiv. Nastale se u, za mene, vrlo nesretnim okolnostima. Dok sam završavao knjigu “Naučnici i upravljanje državom”, nakon 15 dana od toga umro mi je otac u 96. godini, 2. januara 2019, što je za mene velika trauma. Nekoliko mjeseci poslije, u decembru, iznenada mi se razbolje supruga i za 14 dana umre. Tada sam završavao na knjizi “Demokratija i dužnosti”. Nisam se još ni oporavio od suprugine smrti i dođe ta korona. Živim sam, bez ikakve pomoći, potpuno dezorijentiran, što je trajalo šest mjeseci. Ove su knjige nastale kao izraz mog otpora, prkosa, protesta protiv bijede u kojoj se čovjek nađe, protiv nesreća koje vas spopadnu. Bile su neka vrsta spasa od depresije”.

Prezentaciju svog viđenja knjiga, Zgodić započinje pričom o francuskom filozofu, imena San Simo (socijalutopist). On je početkom 19. stoljeća u Francuskoj ima zamisao o tome kako bi trebala da se uspostavi vlast u savremenim društvima, odnosno vlast koju će imati filozofi, pjesnici, naučnici i industrijalci.

“On je u takvoj vlasti vidio spas za evropska društva, čija je temeljna ideja bila da treba uspostaviti vlast koja će upravljati stvarima, a ne ljudima”, naglasio je prof. Zgodić, te dalje nastavio priču:

“Pošto je, izgleda, bio senzitivan filozof, nakon izvjesnog vremena kad je vidio da stvarnost francuskog i evropskog društva u ta doba nikako ne naginje njegovim idejama, on se toliko razočarao da je odlučio izvršiti saoubistvo.

To je zaista učinio jer nije prihvaćena njegova ideja vladavine o scientokratiji, odnosno vladavini naučnika. Međutim, San Simo je preživio samoubistvo, ali je izgubio oko jer je pucao sebi u glavu.

Esad Zgodić: Laž je sastavio dio realpolitike

Prof. Zgodić se zatim upitao šta bi bilo kada bi građani rekli: “Slušajte vi političari, vi proizvođači iracionalizama u politici, vi koji proizvodite patologiju, konflikte, sukobe, mi ćemo dati vlast naučnicima”. Shodno ovome, on upozorava da kada govori o naučnicima ne misli na humanističke nauke, nego na naučnike iz sfere matematike, tehnike, biologije, epidemiologije, fizike i sl.

Savremena politika proizvodi mnoge traume u društvima zato što je laička, zato što ignorira veliki naučni svijet”, zaključio je profesor.

Kada je riječ o knjizi “Demokratija i dužnosti”, Zgodić je fokusiran na sljedeće:

“Nisam nikad čuo da su se ljudi pobunili ako im neko uskrati izvršavanje neke dužnosti, osim ako im se uskrati pravo i dužnost da glasaju. Tada će se pobuniti. Nisam nikad čuo ni da ako je dužnost političara da govore istinu. A da im to neko uskrati, da će se on pobuniti. Naprotiv, oni vole da lažu, laž je sastavni dio realpolitike. Ona je konstruktivni element realnih političkih odnosa”.

Raport.ba