Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

EU finansira novi projekat u BiH za obnovu sportskih sala u 18 obrazovnih institucija

Evropska unija finansira novi projekat u Bosni i Harcegovini pod nazivom EU4Sport u vrijednosti 2,1 milion eura za obnovu i modernizaciju sportskih dvorana u 18 obrazovnih institucija.

Početak projekta ozvaničen je danas na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici svih 18 korisnika kao i Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova BiH te predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava.

Šef kooperacije pri delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero predstavio je projekat, za koji je kazao da je usmjeren na obnovu i unaprjeđenje uslova rada u fiskulturnim salama.

“Želimo da unaprijedimo uslove za sportski razvoj i generalno obrazovanje u BiH. Cijenimo sport kao jedan od načina za usmjeravanje i daljnji razvoj društva, za psihološki i društveni razvoj mladih, koji će da doprinesu BiH. Mi također podržavamo sve aktivnosti u obrazovnom sektoru u BiH i ovo je samo jedan od od takvih projekata”, kazao je Ellero.

Direktorica OŠ “Ustikolina” iz Ustikoline Jasmina Omerbašić kazala je da se nastava u toj školi duži period izvodi u neuslovnoj fiskulturnoj sali za efikasno održavanje časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

“Neizmjerno nam je zadovoljstvo i sreća što smo se našli ovdje danas, što smo izabrani za ovaj projekat, jer časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja su veoma važni za pravilan rast i razvoj svakog djeteta. Obnova sale u našoj školi znači mnogo. EU izražavamo veliku zahvalnost učenika, roditelja i cijelog kolektiva, kao i svima koji su doprinijeli da budemo dio ovog projekta, da naša sala dobije novo ruho i da časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja budu onakvi kakvi dolikuju jednom obrazovnom sistemu”, kazala je Omerbašić.

Direktor OŠ “Sveti Sava” iz Rogatice Milomir Draganić kazao je da je fiskulturna sala u toj školi izgrađena davne 1976. godine, te da od tada nije bilo značajnijih ulaganja.

“Sala se mora kompletno renovirati za 770 učenika, koji trenuno pohađaju našu školu. Zahvaljujemo EU što je omogućila ovaj projekat, što će utjecati na kvalitet časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i utjecati na kvalitet i kvantitet brojnih sportskih i kulturnih manifestacija koje se odvijaju o ovoj fiskulturnoj sali”, kazao je Draganić.

Projekat EU4Sport usmjeren je na obnovu i unaprjeđenje uslova rada u fiskulturnim salama u 18 opština, 17 osnovnih škola, te Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Raport.ba