Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

EU pokrenula kampanju za poticanje veće izlaznosti birača na predstojećim izborima u BiH

Evropska unija u Bosni i Hercegovini danas je pokrenula kampanju pod nazivom “Sve počinje izborom” s ciljem da ohrabri i motivira građane Bosne i Hercegovine da iskoriste svoja demokratska prava izlaskom i glasanjem na predstojećim izborima.

Kampanja je otvorena uličnim akcijama pod nazivom ‘Birati je lako’ ispred BBI Centra u Sarajevu, u parku Petra Kočića u Banja Luci i na Španskom trgu u Mostaru.

Prolaznici su u sva tri grada pozvani da učestvuju u nagradnoj igri na način da uđu u glasačku kabinu i izvrše jednostavan odabir, na primjer između modnih artikala, destinacija za putovanja u BiH ili muzičara u usponu.

Glasanje traje samo trenutak. Ne propustite priliku da oblikujete budućnost #BiH 2.10.Kampanja #SvePočinjeIzborom počinje danas jednostavnom nagradnom igrom sa ozbiljnom porukom u BBI Centru #Sarajevo, Mepas Mall centru #Mostar & u parku Petar Kočić #Banjaluka. Pridruži nam se! pic.twitter.com/6G7wWr4orH

— EU in Bosnia and Herzegovina (@eubih) September 3, 2022

Naglašavajući koliko je lako glasati u zamjenu za simboličnu nagradu, ovom akcijom se nastoji istaknuti vrijednost glasanja za nešto puno vrjednije – budućnost zemlje.

Kampanja će obuhvatiti i izjave istaknutih bh. građana o važnosti izlaska na izbore, poput košarkaške zvijezde Jusufa Nurkića, kao i druge aktivnosti usmjerene na angažiranje javnosti i podizanje svijesti o vrijednosti ostvarivanja demokratskih prava.

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattlerkazao je da je glasanje na izborima jedan je od najvažnijih načina na koji građani u demokratskoj državi mogu uticati na svoju budućnost.

“Predstojeći izbori 2. oktobra će oblikovati naredne četiri godine u Bosni i Hercegovini. Ono što bih poručio građanima Bosne i Hercegovine jeste da budu pokretači budućnosti kakvu žele, jer sve počinje njihovim izborom. Ne propustite svoju priliku”, rekao je Sattler, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.


Raport.ba