Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Evropa o Dodikovoj paradi: Od Noćnih vukova do “majke Rusije” i zveckanja oružjem

Hiljade etničkih Srba koji su mahali zastavama okupili su se u ponedjeljak na periferiji glavnog grada Sarajeva kako bi proslavili neustavni praznik povezan s brutalnim ratom u Bosni 1990-ih.

Parada u vojnom stilu bila je dio niza svečanosti koji je separatistički vođa te etničke skupine Milorad Dodik također iskoristio da izrazi svoju odanost Rusiji u onome što većinski srpski entitet Republika Srpska (RS) slavi kao svoj “Dan državnosti”.

Evropa o Dodikovoj paradi: Policija marširala kroz Lukavicu

Oko 2.000 policajaca bosanskih Srba marširalo je kroz Lukavicu, četvrt Istočnog Sarajeva pod upravom RS-a, pokazujući puške, oklopna vozila i policijske helikoptere, prenosi Euronews.

Naime, lokalni ogranak Noćnih vukova, nasilnog ruskog motociklističkog kluba koji čvrsto podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, također je sudjelovao u povorci.

Dok su biciklisti prolazili pored podija s kojeg su Dodik, drugi zvaničnici bosanskih Srba i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić promatrali paradu, spiker na razglasu hvalio je njihovu misiju da “promiču pravoslavno hrišćanstvo i učine RS moćnom i vječnom poput majke Rusije”.

Poznato je da su se Noćni vukovi, koje finansira Kremlj, borili na strani snaga koje podržava Moskva na ukrajinskom Krimu i u Donbasu 2014.

Prethodno je u sklopu svečanosti — koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija oštro osudile — Dodik najavio dodjelu Putinu najvišeg odličja njegove administracije za njegovu “patriotsku brigu i ljubav” prema RS.

“Putin je zaslužan za razvoj i jačanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa između RS i Rusije”, rekao je Dodik na dodjeli nagrada u administrativnom središtu bosanskih Srba, Banjoj Luci.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano rekao je da svrstavanje uz Putina “međunarodno izolira RS i njeno vodstvo”.

Ustavni sud odluku proglasio nezakonitom

“U EU nema mjesta odlikovanju i nagrađivanju političara koji naređuju uništavanje susjedne zemlje i ubijanje njenih građana”, dodao je Stano.

Praznik 9. januar obilježava datum kada su 1992. godine bosanski Srbi proglasili stvaranje vlastite države u Bosni. To je izazvalo rat u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi. Milioni su ostali bez domova.

Ustavni sud na državnoj razini proglasio ju je nezakonitom 2015. godine. Diskriminirajuća je prema druge dvije glavne etničke skupine u zemlji — Bošnjacima i Hrvatima.

Tokom rata, kampanja nasilnog etničkog čišćenja je kulminirala genocidom u Srebrenici 1995. godine. Dovela je do toga da su Bošnjaci i Hrvati gotovo u potpunosti iskorijenjeni s polovine Bosne kojom sada upravljaju Srbi.

Nakon rata, prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan uz posredovanje SAD-a, Bosna je podijeljena na dvije administrativne jedinice. To su Republika Srpska i Federacija BiH s bošnjačko-hrvatskom većinom.

Svaki od njih ima svoju vladu, parlament i policiju. Međutim, povezani su zajedničkim institucijama na državnoj razini, uključujući pravosuđe, vojsku, sigurnosne agencije i poreznu upravu.

Složeni sistem uključuje brojna tijela na nekoliko nivoa vlasti. Smatra se jednim od najkompliciranijih na svijetu.

Osim toga, Dejtonski sistem je u velikoj mjeri “etniziran”. To znači da je sva moć donošenja odluka u zemlji u potpunosti u rukama tri etničke skupina.

Bliske veze s Putinom

Dodik, trenutno predsjednik RS, već godinama zagovara odvajanje bh. entiteta od ostatka države.

Održavao je bliske veze s Putinom unatoč ruskom ratu u Ukrajini. Pripisivao mu je zasluge za odbranu interesa svoje “pravoslavne braće” u Bosni protiv, kako je u ponedjeljak opisao, “(zapadnih) siledžija koje godinama pokušavaju opljačkati Srbe”, uključujući slobodu da slave praznike i rade sa saveznicima po svom izboru.

“Volimo Republiku Srpsku i volimo Srbiju. I ako ima političke, ljudske i božije pravde (onda) smo jedan narod, srpski narod”, rekao je Dodik.

Sve veća Dodikova antizapadna retorika i glasno podržavanje Putinove politike pobudili su strahove na Zapadu da bi ga Kremlj mogao iskoristiti za stvaranje daljnje nestabilnosti u nestabilnoj Bosni i odvraćanje pozornosti od svog rata u Ukrajini.

Ambasada SAD u Sarajevu upozorila je Dodika da njegovi pozivi na nezavisnost dijela Bosne kojim upravljaju Srbi “zajedno s lažnim pravnim tvrdnjama o njegovim nadležnostima guraju zemlju opasnim putem”.

“Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe koji streme ka nezavisnosti”, tvitala je Ambasada SAD u ponedjeljak.

Raport.ba