Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Evropska unija za energetsku podršku BiH izdvaja 70 miliona eura

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Riječ je o paketu podrške u vrijednosti 70 miliona eura, koji u cijelosti finansira Evropska unija, putem kojeg se žele ublažiti socioekonomske posljedice energetske krize koja je izazvala rast cijena energije te potaknuti održiva privreda na načelu niskih emisija ugljika i otpornosti na klimatske promjene.

Na taj se način želi pomoći najugroženijim kućanstvima u BiH u suočavanju s rastućim cijenama energenata, osigurati finansijske podrške energetskoj tranziciji te pomoći mikro, malim i srednjim poduzećima koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Razdoblje izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je osam godina dok je razdoblje operativnog izvršenja dvije godine od njegovog stupanja na snagu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru usvajanja, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijest Evropska unija za energetsku podršku BiH izdvaja 70 miliona eura se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus