Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Evropski parlament: Traže istragu protiv komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia

Evropski parlament mogao bi provesti istragu protiv Olivera Varhelyija.

Poslanik Evropskog parlamenta Thijs Reuten objavio je na svom profilu na Twitter profilu da Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta želi provesti istragu protiv komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia.

“Parlamentarni odbor za vanjske poslove želi istragu o ponašanju povjerenika za proširenje Varhelyija, zbog izvještaja da namjerno potkopava centralno mjesto reformi demokratije i vladavine prava u zemljama pristupnicama Evropskoj uniji”, napisao je Reuten.

❗️BREAK❗️The Eur. Parliament Committee on Foreign Affairs wants an investigation into the conduct of enlargement Commissioner Mr. Várhelyi, over reports he deliberately undermines centrality of democracy and rule-of-law reforms in 🇪🇺 accession countries. Check our amendment👇🏼 pic.twitter.com/KQFzXrYVQv

— Thijs Reuten 🇪🇺🌹 (@thijsreuten) December 2, 2022

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog izvještaja da povjerenik za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji zaobići i potkopati centralno mjesto demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU.

Apeliramo na Komisiju da pokrene neovisnu i nepristranu istragu o tome jesu li ponašanje i politika promicani od strane povjerenik za susjedstvo i proširenje kršenje pravila o ponašanju za članove Evropske komisije i obveza povjerenika prema Ugovorima”, navodi se u amandmanu.

Inače, Reuten je član nizozemske Stranke Rada.

Podsjetimo, Varhelyi je prije nekoliko dana boravio u Bosni i Hercegovini.

Ranije je pod lupom bio njegov odnos sa aktuelnim predsjednikom RS Miloradom Dodikom. SApominjani su njihovi navodni interni dogovori, bez znanja drugih bh. zvančinik.


Raport.ba